Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Hispaania sotsialistlik valitsus hakkab “ebasõbraliku” meedia suud sulgema

-
15.01.2024
Erinevatel Hispaania meeleavaldustel kujutatakse peaminister Pedro Sanchez`t Hitlerina.
© Scanpix

Hispaania valitsus on asunud maha suruma meediavabadust ja esimese sammuna keelati n-ö mittesõbralikel ajakirjanikel küsimuste esitamine peaminister Pedro Sánchezele tema uusaasta kõne järel. Nüüd on valitsust juhtiv Hispaania Sotsialistlik Töölispartei (PSOE) keelanud ka kõigi „mittesõbralike“ ajakirjanike osalemise oma üritustel ning järgmise sammuna tahetakse keelata teatud akrediteeritud väljaannete esindajate sisenemine riigi parlamenti ja regionaalparlamentidesse.

11. jaanuaril tehtud avalduses pealkirjaga „Jah ajakirjandusele, ent mitte meetritki enam pseudomeediale ja vihapressile“, teatas PSOE, et „vana-aasta õhtul Ferrazel [tänav, kus asub PSOE peakontor – tõlkija märkus] toimunud sündmuste valguses, mida me peame äärmiselt tõsisteks, võtame me loa siseneda meie kontorisse ja partei poolt organiseeritud üritustele kõigilt pseudomeedia esindajatelt, kes tegelesid  Revuelta [rahvuskonservatiivne noorteühendus – tõlkija märkus] korraldatud ürituse kajastamisega meedias“.

Protestiaktsioonid peaminister Pedro Sáncheze poliitika vastu on viimastel kuudel muutunud üha sagedasemaks. Peamiselt mõistetakse hukka Sáncheze tehingud Kataloonia iseseisvuslastega ja 2017. aasta Kataloonia iseseisvusreferendumi korraldajatele armu andmist võimu säilitamise eesmärgil.

Vana-aasta õhtul kogunes PSOE peakontori ette taas umbes 300 inimest. Protestiaktsiooni eestvedajaks oli noorteühendus Revuelta. Demonstratsioonist tehti ka otseülekanne YouTube’i. Ühe tegevusena lõhuti ja põletati aktsiooni ajal Pedro Sánchezt meenutav piñata ja PSOE esitas politseile aktsiooni kohta mitu kaebust.

Demonstratsiooni kajastasid ka mõned Hispaania meediakanalid. PSOE on nüüd teatanud, et kaalub võtta kasutusele „meetmed“ teatud meediaväljaannete nagu The Objective vastu, kes intervjueeris kahte Revuelta esindajat „kellest üks on tuntud youtuber ja kelle videoid iseloomustab vihakõne kasutamine Hispaania Sotsialistliku Töölispartei vastu“.

Kuid, nagu eelpool mainitud, plaanib PSOE palju laiemaid aktsioone negatiivse meediakajastuse takistamiseks. Abipalvega on pöördutud ka meediaühenduste FAPE, APM ja APP ning ajakirjanduskolledži poole, et need kaitseksid PSOEd pidevate „pseudomeedia“ rünnakute ning vihakõne eest.

Ühtlasi palutakse võtta Ferrazel aset leidnud vana-aasta üritust kajastanud „pseudomeedia“ väljaannetelt õigus siseneda parlamenti ja kutsutakse üles „teisi poliitilisi parteisid ja organisatsioone, kes toetavad sidusat ühiskonda ega propageeri vihakõne“ toetama PSOE ettepanekuid.

Hispaania põhiseadus kaitseb „õigust vabalt väljendada ja levitada mõtteid, ideid ja arvamusi, sõnas, trükis või muul viisil“. Jääb vaid üle oodata, kas PSOE oma ähvardused ka täide viib.

Allikas: The European Conservative