Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Mart Helme: “Eesti on võimalikuks sõjaliseks konfliktiks täiesti ette valmistamata”

-
16.01.2024
Laadime sisu...

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Mart Helme ütles eile Kaja Kallasele Eesti kaitsevõimekuse arutelul, et valitsuse juht ei näi aru saavat, et sõda ei ole mingisugune statistika, et me oleme nii ja nii palju hankeid välja kuulutanud, meil on nii ja nii palju protsente SKT-st, mis läheb kaitsevajaduste rahuldamiseks, meil on nii ja nii palju seda teist ja kolmandat. See ei ole statistika. Sõda on äärmiselt jõhker. Mõned HIMARS-id lastakse puruks sõja esimestel päevadel.

Mart Helme: “K9-d me kaotame esimese nädalaga pooled, sest meil ei ole õhutõrjevõimekust. Meil ei ole droonitõrjet, meil ei ole drooniluuret. Ja meil ei olegi võimekust seda soetada endale selle lühikese aja jooksul, mis meil võib olla jäänud konflikti puhkemiseni. Me ei ole üksi – see on väga kena lohutus, aga ma arvan, et see ei lohuta neid inimesi, kelle kodud sõja esimestel päevadel, esimestel nädalatel purustatakse. See ei lohuta neid, kes surma saavad. Me kaitseme Eesti territooriumi esimesest meetrist alates millega? Käputäie piirivalvurite püstolitega või? See on meie tegelik kaitsevõime praegu, see on see võimekus, mille me saame piiri peal esimese meetri kaitsmiseks välja panna: käputäis piirivalvureid püstolitega. Kas te peaministrina annate endale aru? Ei anna! Ja ega te ei kuula ka, loete seal mingit tarka juttu telefonist. Kahju, et te ei kuula. Kui kuulaksite, saaksite targemaks. Ma võin üles kutsuda inimesi targemaks saama. See president on öelnud, et meil peab olema tark rahvas. Ma toetan teda. Ma toetan härra Karist, meil peab olema tark rahvas ja see peab ulatuma ka Stenbocki majja.

Aga tulles tagasi teema juurde, teema on ju selline, et me ei saa minna vastu konfliktile hangetega, sest hanked ei sõdi. Me ei saa minna mingisuguse SKT-st eraldatud protsendiga, sest protsent ei sõdi. Me ei saa minna mingisuguse käputäie üht tüüpi, antud juhul siis K9-te ehk kauglaskekahurite suhteliselt tagasihoidliku pargiga. Sellepärast et sõda on mitmekesine.

Teie valitsus kangekaelselt keeldub lahkumast Ottawa konventsioonist. Aga mida me näeme Ukrainas? Näeme seda, et miiniväljad on kõige efektiivsem takistus vastase väe massiivse pealetungi teostamisel. Ei, meie ei ei hakka seda tegema! See on inimvaenulik! Me oleme ühinenud Ottawa konventsiooniga ja no lasemegi neil tulla laial rindel peale. Teil on selline ettekujutus, et Venemaa ei ole võimeline sõdima mitmel rindel. No kui me vaatame kas või teise maailmasõtta, siis alates Mustast merest ja lõpetades Põhja-Jäämerega sisuliselt oli Nõukogude Liit võimeline arendama üheaegselt tervet hulka ofensiive. 1944. aastal oli Nõukogude Liit juba nii võimas, et oli võimeline sõdima üheaegselt Rumeenia, Ungari, Itaalia, Soomega. Ja võib-olla keegi jäi mul kahe silma vahele. On küll võimeline! Ei vasta tõele see enesepettus, et seni, kuni nad sõdivad Ukrainas, ei ole nad võimelised sõdima kuskil mujal. On küll!

Nipsust lastes autoritaarses riigis võetakse mingisugune paarkümmend tuhat meest ja saadetakse meie piirile. Ja mida meil vastu panna on: püstolitega piirivalvurid! Aitäh! Kui Kaitseväe juhataja ütleb, et tema viie aasta töö suurim saavutus on see, et kaitseväes võivad nüüd kaitseväelased habet kanda! No kuulge… Tõepoolest, see on suurim saavutus!

Kas teil on ettekujutust, kui palju laskemoona kulub üheainsa lahingupäeva jooksul Ukrainas? Need on kümned tuhanded ühikud, kui me võtame siia ka jalaväe kergrelvade padrunid ja laskemoona. Kümned ja kümned tuhanded ühikud! Ja siis me räägime sellest, et aga meil on hange välja kuulutatud.

Lugupeetud Kaja Kallas! Eesti on võimalikuks sõjaliseks konfliktiks täiesti ette valmistamata. Ja see on Reformierakonna pikaajalise töö tulemus. Loomulikult ei lange vastutus konkreetselt ja ainult teile. Aga me mäletame ju väga hästi seda, kuidas Reformierakond kaotas ära sõjaväeluure, kuidas Reformierakond aastaid ja aastaid torpedeeris kaitseväe arengut sellega, et tahtis üle minna professionaalsele armeele, kuidas Reformierakond ja siinjuures tuleb näpuga näidata ka Isamaa tühjade ridade peale, tegeles sellega, et meil iseseisva kaitsevõime sihikindla ja mitmekülgse arendamise asemel oleks missiooniarmee. Noh, nüüd meil on missiooniarmee sisuliselt, see ei kata meie vajadusi.

Ja räägiti ainult sellest, kuidas Ukraina sõdib meie eest. Ei, Ukraina ei sõdi meie eest. Aga te isegi sellega ei saa hakkama, et ukrainlastele, kellel on karjuv sõdurite puudus, kes saadavad rindele praegu juba 50– 60aastaseid mehi, sellepärast et ei ole võtta noori. Ei, aga Eesti ei anna välja seda väidetavalt seitset tuhandet, aga tõenäoliselt umbes kümmet tuhandet meest, kes võiksid ja peaksid minema, palun väga, siis Eesti eest sõdima. Aga näe, Eesti ei anna Ukrainale kümmet tuhandet meest, et nad saaksid seal Eesti eest sõdida!

Te teete kõike valesti ja süüdistate kõiki teisi selles, et nad ei saa aru ja räägivad mingeid Putini jutupunkte. Ei ole! Teie töötate süstemaatiliselt selle nimel, et Eestist saaks sõjatanner. Ja sõjatandri tulemus võib olla ei tea, missugune, aga igatahes see Eesti rahva kestmisele hästi ei mõju ja võib lõppeda sellega, et vähemalt osa Eesti territooriumist läheb uuesti Venemaa kontrolli alla. See on see poliitika, mida te olete ajanud.”