Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Migranditulv Mehhikost USA-sse pani Texase osariigi rahvuskaardi seda iseseisvalt takistama

-
16.01.2024
Texase rahvuskaartlased piiril.
© Scanpix

Piirikriis Ameerika Ühendriikide lõunapiiril on võtnud katastroofilised mõõtmed ja viinud olukorrani, kus Texase osariigi sõjaväepatrullid on hakanud võtma üle piirilõikude valvamist föderaalpiirivalvelt.

Lõppenud aasta detsembris tabasid Del Rio piirilõigu piirivalvurid rekordiliselt 71 000 illegaali. Varasem rekord pärines 2022. aasta augustist, mil tabati 52 735 illegaalset piiriületajat. Möödunud aasta jõulude ja vana aasta vahel tabati samal piirilõigul ligi 35 000 illegaali, mis on 2500 migranti päevas.

Texase osariigi sõjaväelased võtsid möödunud nädalal USA föderaalvalitsuse tolli- ja piirivalveametilt üle Texase linnale kuuluva golfiväljaku, mis asub eriti tiheda piiriületusega lõigu juures Rio Grande jõe ääres. Tegutsetakse Texase kuberneri Greg Abbotti korraldusel. Föderaalpiirivalveameti sõnul suurendab selline tegevus veelgi pingeid osariigi ja föderaalameti ametnike vahel, kes tegutsevad Washingtonist tulevate suuniste järgi. „Kui piiriületused jätkuvad detsembri tempos, oleme meie esimesed, kelle osariik appi kutsub, et tegeleda järjekordse suure humanitaarkriisiga,“ väitsid USA tolli- ja piirivalveameti ametnikud Breitbart Texasele.

Kuna föderaalametnikel on seaduse järgi õigus siseneda ükskõik millisesse valdusesse, ka eraomandis olevasse, ei ole esialgu selge, kuidas lahendatakse olukord juriidiliselt. Texase sõjaväelaste esindaja sõnul on tegemist ettevalmistusega suurel arvul illegaalsete piirületajate tabamiseks ja illegaalset immigratsiooni toetavate organisatsioonide juurdepääsu takistamiseks.

Nimetatud golfiväljak ja piirilõik on olnud juba pikemat aega tüliõunaks föderaalpiirivalveameti ja Texase osariigi ametnike vahel. Väidetavalt on föderaalametnikud pidevalt lõiganud läbipääsuavasid piirile tõkkeks püstitatud okastraati, et võimaldada Rio Grande jõe ületanud migrantidele sissepääs parki. Selle kohta on käimas ka kohtuasi.

Nüüdseks on lahvatanud skandaal seoses eelmise nädala reedel jões uppunud piiriületajatega. President Bideni administratsioon süüdistab Texast päästeoperatsiooni takistamises ja sellega migrantide surma põhjustamises. Texase kuberner Greg Abbott on kõik süüdistused tagasi lükanud. Juhtumi ajateljelt nähtub, et piiriületajad olid föderaalametnike saabumise ajaks juba uppunud.

Allikas: Breitbart News