Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Külm ilm tekitas Kanadas energiakriisi, sest päikese ja –tuuleenergiast jäi väheks

-
17.01.2024
Talvise ilma tõttu töö katkestanud tuulikud.
© Scanpix

Kanadat tabanud külmalaine tekitas möödunud nädalavahetusel Alberta provintsis taastuvelektriallikate – päikese ja -tuuleenergia – ebapiisava tootluse tõttu tõsise elektrikriisi. Temperatuurid langesid mõnes piirkonnas alla -40 kraadi (°C) ja Alberta peaminister Danielle Smith palus elanikel mitte laadida oma elektriautosid ja hoida elektritarbimist kokku ka igal muul võimalikult moel, et vältida võrgu ülekoormusest tingitud elektrikatkestusi.

„Kutsume kõiki albertalasi üles kasutama elektrit ainult kõige hädapärasema jaoks. Elektriautode laadimine lükake edasi,“ ütles Smith oma avalduses. Kõik provintsi maagaasijaamad töötasid täiel võimsusel, kuid päikese ja -tuuleenergia puudumise tõttu tuli Albertal paluda abi naaberprovintsilt.  Saskatchewani provints oli valmis varustama Albertat lisaelektriga.

Saskatchewani peaministri Scott Moe sõnul on tegemist tõsise hoiatusega, millest nähtub selgelt, mis juhtub siis, kui Kanada föderaalvalitsus surub läbi oma plaani asendada nafta- ja maagaasipõhine elekter täielikult tuule- ja päikeseenergiaga. „SaskPower varustab AB-d täna õhtul 153 MW elektriga, et aidata Alberta elektrikitsikusest välja. See elekter on toodetud maagaasil ja söel töötavates elektrijaamades; nendes, mille kinni panemist Trudeau valitsus meilt nõuab (ja mida me ei tee),“ kirjutas Moe sotsiaalmeediaplatvormil X.

Isegi mõned Kanada peavoolumeedia väljaanded nimetasid Trudeau valitsuse plaani lõpetada gaasil töötavate elektrijaamade kasutamine ohtlikuks. „Föderaalvalitsus tahab võtta vastu nn puhta energia määruse, mis muudaks energiaettevõtetele kriminaalkuriteoks maagaasijaama käitamise rohkem kui 40 päeval aastas ja seda ka ajal, mil tuuleturbiinid ei tööta ja päike annab vähe energiat. Äärmiselt ohtlik,“ kirjutas pikalt Kanada peavoolumeedias töötanud ajakirjanik Licia Corbella sotsiaalmeedias.

Alberta tarbijakaitse ja kommunaalteenuste minister Nathan Neudorf aga mainis, et tal ei ole võimalik teha elektritootmisse puudutavaid plaane soovmõtlemise ja haldjatolmu põhjal. „Ma pean tegema plaane, mis tuginevad Albertas valitsevale tegelikule olukorrale,“ lisas Neudorf.

Alates 2015. aastast, mil Kanadas tuli võimule Justin Trudeau, on föderaalvalitsus surunud provintsidele peale äärmuslikke roheplaane. Möödunud aasta lõpus liikus Trudeau valitsus edasi terve hulga seadustega, mis rakendatuna hävitavad Kanada nafta- ja gaasitootmise. Selle tagajärjel kaovad Alberta ja Saskatchewani provintsides tuhanded väga olulised töökohad ja tekib suur probleem kodude kütmisega.

2023. aasta lõpul toimunud COP28 kliimakonverentsil avalikustas Trudeau valitsuse keskkonnaminister Steven Guilbeault ka plaani nõuda Kanada karjakasvatajatelt veiste metaaniheitmekoguste vähendamist loomadele toidulisandite söötmisega.

Lisaks on Trudeau valitsus nõudnud, et 2035. aastaks peavad Kanadas olema kõik uued autod ja veokid elektrilised ning uute diisli- ja bensiiniautode müük keelustatakse. Alberta provintsi peaminister Smith on lubanud sellise meetme vastu võidelda kõigi tema käsutuses olevate vahenditega.

Allikas: Life Site News