Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ukraina leiab, et Lääs peab lõpetama Venemaale relvakomponentide müügi

-
19.01.2024
Ukrainlased on Vene relvadest leidnud Läänes toodetud komponente.
© Scanpix

Ukraina ütles reedel, et Lääs peab Venemaa relvatoodangu vähendamise tõsiselt ette võtma ning lõpetama vajalike komponentide tarnimise. Lääneriigid on kehtestanud sanktsioonid suurele osale Vene relvatööstusest ning keelanud ära relvade ja relvaosade ekspordi, mis aitab Moskvat sõjas Ukraina vastu.

Ukraina sõnul ei ole see takistanud Venemaad saamast kätte Lääne firmade toodetavaid olulisi relvakomponente. “Lääs peab hakkama tõsiselt Venemaa relvatootmisvõimekust kägistama. Mõnedel andmetel tuleb 95 protsenti Ukrainas hävitatud Vene relvade välismaal toodetud hädavajalikest komponentidest lääneriikidest,” ütles välisminister Dmõtro Kuleba sotsiaalmeedias.

Kuleba lisas, et erafirmad ekspordivad Venemaale tsiviil- ja nn topeltkasutusega kaupu, mis sisaldavad relvades kasutatavaid osi.

Konkreetseid tõendeid ta ei esitanud, kuid ukrainlased võtavad regulaarselt osadeks lahti nende territooriumile kukkunud rakette ja droone, et koostisosi analüüsida.

Venemaa tulistab iga nädal Ukrainasse kümneid kõrgtehnoloogilisi rakette ja droone. Droonidega on Venemaad varustanud Iraan ning Lääne luureteenistuste andmetel saadab Põhja-Korea suurtükimürske ja rakette.

Venemaa on ka laiendanud tuntavalt kodumaist relvatootmist, mistõttu on Kiiev viimasel ajal hakanud tungivamalt nõudma Läänelt tagamist, et tema kaubad ei jõua Vene relvatehastesse.

“Ukrainlased vajavad vähem abi ja kaotavad vähem elusid, kui kõigile neile tumedatele skeemidele ja sanktsioonidest mööda hiilimise aukudele jälile jõutaks ja need täielikult suletaks,” ütles Kuleba.

President Volodõmõr Zelenskõi pani nädala algul Šveitsis Davosi majandusfoorumil lääneriikidele südamele tagada sanktsioonide sajaprotsendine toimimine. (AFP-BNS)