Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

“Suur Vend” Euroopa Komisjon nõuab karmi suude sulgemise õigust liikmesriikides endale

-
20.01.2024
Samal ajal kui Hiinas, Venemaal, Iraanis ja mujal võideldakse sõnavabaduse eest, suleb liberaalne Lääs hoopis suid, muutudes ise totalitaristlikuks.
© Scanpix

Euroopa Parlament võttis neljapäeval vastu resolutsiooni, milles kutsutakse üles laiendama Euroopa Liidu kuritegude loetelu nii, et see hõlmaks ka nn vihakuriteod ja vaenukõne ning võimaldaks kehtestada Euroopa Komisjonil liikmesriikidele sellega seoses siduvad miinimumkaristused.

Resolutsioon võeti vastu 397 poolthäälega, vastu oli 121 saadikut. 26 saadikut – väike hulk vasakdissidente, kes pelgavad, et seadusega hakatakse vaigistama ka Iisraeli vastaseid – jättis hääletamata. Vastu hääletasid europarlamendi mõlemad konservatiivsed fraktsioonid: Identiteet ja Demokraatia (ID) ja Euroopa Konservatiivide ja Reformistide (ECR) fraktsioon. Kõik vasakliberaalsed fraktsioonid ja ennast paremtsentristlikuks nimetav Euroopa Rahvapartei (EPP) hääletasid resolutsiooni poolt.

Dokumendis tuuakse välja kaks peamist eesmärki. Esimene neist on ettepanek lisada vihakõne EL-i seadusandluses Artikkel 83(1) TFEU hulka, milles on loetletud eriti ohtlikud, piiriülese mõõtmega kuriteoliigid (nt terrorism, inimkaubandus ning naiste ja laste seksuaalne ärakasutamine, ebaseaduslik uimastikaubandus jt) ja mille puhul võivad Euroopa Parlament ja nõukogu „seadusandliku tavamenetluse kohaselt direktiivide abil kehtestada miinimumeeskirjad kuriteokoosseisude ja karistuste määratlemiseks“.

Ametliku selgituse järgi on vaja lisada nn vihakõne sellesse loetellu, kuna tegemist on ülimalt tõsise rikkumisega, mis ei mõjuta mitte ainult üksikisikuid või kogukondi, vaid „ka ühiskonda tervikuna, õõnestades EL-i alustalasid“. Sotsiaalmeedia omakorda võimaldab „vihakõnel“ levida piiriüleselt.

Teine resolutsioonis välja toodud eesmärk on laiendada „vihakõne“ ja „vihakuriteo“ definitsiooni ja lisada sellele mitu uut ohvrikategooriat. Praegu on „vihakõne“ ja „vihakuritegu“ määratletud EL-i seadusandluses diskrimineerimisena rassi, nahavärvi, religiooni, rahvuse või etnilise kuuluvuse põhjal, ent vasakpoolsete parlamendisaadikute meelest ei ole see meie praeguses maailmas enam piisav.

Seepärast kutsub resolutsioon üles lisama loetellu ka diskrimineerimise „soo, soolise orientatsiooni, soolisuse, soolise identiteedi, soolise väljendumise, sooliste omaduste, vanuse, puude ja teiste oluliste omaduste põhjal“. Kuna tegemist on niivõrd ebaobjektiivse definitsiooniga, siis kujutab see endast põhimõtteliselt blanketset vekslit, mida võib hakata ära kasutama ükskõik millise solvumise puhul.

Konservatiivsed europarlamendi saadikud kritiseerisid resolutsiooni selle vastuvõtmisele eelnenud debatil äärmiselt teravalt. „Teid ei huvita poliitiline debatt, te tahate inkvisitsiooni!“ hüüatas Prantsusmaa Rahvusrinde saadik Patricia Chagnon. „Kui ma näiteks ütlen, et ma ei poolda alaealiste hormoonravi või mingit muud meditsiinilist ravi, siis ei ole tegemist mitte vihakõnega transsooliste inimeste vastu, vaid ma deklareerin oma armastust laste vastu. Kui ma võitlen minu kodumaal, meie kontinendil toimuva massilise immigratsiooni vastu, siis ei ole selle taga mitte viha, vaid armastus oma maa ja Euroopa vastu.“

Mitmed teised saadikud olid oma väljaütlemistes veelgi resoluutsemad. „Te olete Suur Vend,“ teatas Itaaliat esindav saadik Silvia Sardone (Lega). „Te kehtestate mõttekuritegusid, et piirata sõna- ja väljendusvabadust … ning et rünnata igaüht, kes ei nõustu teie ideoloogiaga.“

„Kogu projekt on poliitiliselt motiveeritud,“ rõhutas Austria Vabaduspartei (FPÖ) saadik Harald Vilimsky, lisades et EL-i juttu väljendusvabadusest ei ole enam võimalik võtta tõsiselt. „Niisugused avaldused on Brüsseli orwellik uuskeel, mis on muutunud nende repertuaari tavapäraseks osaks.“

Allikas: The European Conservative