Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Saksamaa ühiskond ühineb üha enam põllumeeste protestiga punarohelise valitsuse kliimapoliitika vastu

-
22.01.2024
Põllumeeste streigiga ühinesid ka veokijuhid.
© Scanpix

Saksamaad raputavad juba teist nädalat järjest suured põllumeeste protestid valitsuse plaanide vastu vähendada põllumajandustoetusi. Eelmisel reedel liitusid põllumeestega ka veokijuhid, kes on vastu plaanidele tõsta teekasutustasusid ja süsinikumaksu maanteetranspordile.

Reede hommikul liikus Berliini ligi 1500 veokit, ummistades pärastlõunaks Berliini kesklinna. Lisaks maksutõusudele protesteerivad veokijuhid ka Ida-Euroopa konkurentide vastu, kes suruvad alla palgad ja hinnad.

Põllumeeste ja Saksamaa föderaalvalitsuse vahelised läbirääkimiskatsed lõppesid edutult. Riigi rohe-punane valitsus ei kavatse taganeda oma nullheitme poliitikast. Ehkki algselt jäi mulje, et valitsus on valmis kaaluma mõningaid põllumeeste nõudmisi, kinnitas Bundestagi eelarvekomisjon möödunud nädalal mitmed plaanitud rohemeetmed, mis omakorda on andnud alust arvata, et protestiaktsioonid jätkuvad.

„Kui me räägime kuludest, siis meie sektori piir on käes,“ ütles veokijuhte esindav Daniel Constant raadiointervjuus. Ka maanteevedudega tegeleva ettevõtte omaniku Marc Kampmanni sõnul ohustab Saksamaa vasakrohelise koalitsiooni poliitika kogu transpordisektori tegevust.

Veokijuhtide organiseerumine valitsuse vastu on kantsler Olaf Scholzile muidugi halb uudis. Scholz seisab silmitsi 60 miljardi euro suuruse eelarveauga, mis tekkis, kui Saksamaa põhiseaduskohus tunnistas põhiseadusega mitte kooskõlas olevaks 60 miljardi euro ümbersuunamise koroonapandeemia aegsest taastefondist roheinvesteeringuteks.

Sel nädalal jätkuvad Saksamaal põllumeeste protestid ja Saksamaa põllumeeste ühenduse (DBV) president Joachim Rukwied ennustab lähipäevadeks ja -nädalateks aktsioonide intensiivistumist.

Allikas: The European Conservative