Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Times: Ukraina relvajõudude võitleja keskmine vanus on 45 aastat

-
22.01.2024
Ukraina sõdurid.
© Scanpix

Praegu räägitakse palju sellest, kuidas Eestis varjab ennast umbes 7000 Ukraina sõjaväekohuslast ja lääneriikides umbes 800 000 ning uudised Ukrainast näitavad, et rinderaskused on keskealiste päralt.

Enamik sissetungivat Vene armeed tagasi hoidvatest Ukraina sõduritest on keskealised mehed ja nende füüsiline võimekus muudab sõjalise planeerimise keeruliseks, kirjutas väljaanne The Times, mille artiklit vahendas pühapäeval uudisteagentuur UNIAN.

“Minu pataljonis on sõduri keskmine vanus 45 aastat. Sellises vanuses on ülesannete täitmine raske. Mõnel on isegi raske laskemoona ja soomusvestid ettepoole positsioonidele kanda,” rääkis 32. väekoondise ülem Kupjanski lähedal Dmõtro Berlim väljaandele.

Väljaanne märgib, et tegemist on unikaalse olukorraga, kui võrrelda eelmise sajandi suurte sõdadega, mil sõduritest enamik moodustasid paarikümneaastased või isegi nooremad mehed.

Üheks selle põhjuseks toob The Times välja suure vabatahtlike laine, kes täiemahulise sissetungi esimestel nädalatel armeega liitusid. Valdav enamus neist olid mehed, kes on 40-aastased või vanemad. Paljud eeldasid, et nende üksusi täiendatakse peagi noorte värvatutega. Veelgi enam, vähesed inimesed uskusid siis, et sõda kestab nii kaua.

Times kirjutab, et kõik vanemad sõdurid polnud ühtlasi vabatahtlikud. Paljud mobiliseeriti ja kriitikute sõnul sattus ebaproportsionaalselt palju vanemaid mehi rindele maapiirkondadest.

Ukraina relvajõudude kindralmajori Serhi Krivonosi sõnul on kehtiv mobilisatsiooniseadus toimiv ja töövõimeline, kuid probleem on selles, et võimud ei täida ise seadusandlust, vahendas eelmisel nädalal uudisteagentuur UNIAN.”

Siia sobib juurde ka eelmise nädala uudis: “Eestlaste valmisolek kaitsta maad sõjalise kallaletungi vastu küll kasvab, kuid on kõige madalam 20–30-aastaste hulgas, kes vajadusel kõigepealt tegevteenistusse kutsutaks, näitavad kaitseministeeriumi tellitud uuringud. Veel nooremad on seevastu varmad hulgakesi vabatahtlikult ajateenistusse astuma ja riigi kaitseks relva kätte võtma.” (BNS-UU)