Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Minister Läänemetsa arvates teenib jutt mobilisatsiooniealiste meeste Ukrainasse tagasi saatmisest Kremli huve (!)

-
22.01.2024
Lauri Läänemets
© UU

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon käsitles tänasel justiits- ja siseküsimuste teemalisel mitteametlikul kohtumisel ukraina põgenike ajutise kaitse pikendamist. Kohal olnud siseminister Lauri Läänemets (SDE) tegi šokeerivalt üllatava avalduse.

Nimelt, kui EKRE-t esindanud saadikud Arvo Aller ja Anti Poolamets tõstatasid teema, et Eesti peaks näitama initsiatiivi, et aidata mobilisatsiooniealisi mehi Ukrainasse tagasi, sest Ukraina vajab neid nii rindele kui ka tagalasse, siis vastas Läänemets, et Ukraina pole sellist soovi Eestile esitanud.

Veelgi enam – ta lisas, et sellise teema tõstatamine võib viia fookuse Ukraina abistamisest mujale, ja see on Kremli huvides (!). „See ei ole kuidagimoodi mõistlik, vaid nõrgendab Ukraina positsioone,“ lisas sotsist minister veel ühe pirni.

Alles eelmise aasta lõpul teatas Läänemets, et kui Ukrainal on vaja, siis Eesti saab mobilisatsiooniealiste meeste Ukrainale üleandmisega hakkama ning on valmis seda tegema. Kolm nädalat hiljem on jutt hoopis teine, kuigi Ukraina president Zelenski väljendas seda soovi oma visiidil Eestisse üsna selgelt.

Ta ütles otse, et tema riik vajab Vene agressiooni tõrjumiseks tagasi välismaale läinud mobilisatsiooniealisi mehi nii sõdimiseks kui ka riigi majanduse toetamiseks.

“Näeme, et on inimesi, kes on läinud välismaale Ukraina reegleid rikkudes. Need mehed, kui nad on mobilisatsioonieas, peaksid olema Ukrainas ja aitama Ukrainat. Ma ei räägi siin sellest, kas ja kes peaks olema rindel, selleks on meil vastav seadus. Aga see puudutab eetikat ja moraali,” rääkis Zelenski pärast peaminister Kaja Kallasega peetud kohtumist antud pressikonverentsil.

Zelenski tõi välja, et ühe rindel sõdiva sõjaväelase jaoks kulub kuue kuni kaheksa maksumaksja tasutud maksuraha.

“Kui tahame päästa Ukrainat ja Euroopat, siis peame kõik mõtlema, kas aitame Ukrainat või ei aita. Ehk kas oleme kodanikud, kes on lahinguväljal või need kodanikud, kes töötavad ja maksavad makse. Vastasel juhul pole sõjaväelaste jaoks raha ja pole enam kedagi, kes Ukrainat kaitseks,” tõdes Ukraina president.

President Zelenski kantselei ülema nõunik Serhi Leštšenko on pöördunud kogu Euroopa riikide juhtide poole, kes on vastu võtnud sõjapõgenikke Ukrainast palvega, et saata mobilisatsiooniealised mehed tagasi Ukrainasse, väljendades kartust, et noored ukrainlased integreeruvad lääne ühiskonda.

“Ukraina on kaotanud terve noorte põlvkonna, kes on läinud piiri taha Euroopasse, see võib lõppeda täieliku kaotusega Ukraina riigi jaoks,” ütles ta.

Ja kogu see jutt teenib minister Läänemetsa arvates siis Kremli huve ning nõrgendab Ukrainat?!