Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme: “Meie oleme selle poolel, et inimesed saavad ise enda omandit kasutada”

-
24.01.2024
Laadime sisu...

EKRE esimehe Martin Helme kõne esmaspäevasel riigikogu istungil, kui arutati sundrenoveerimise teemat: “No jõudsime üpris lähedale sellele lausele, et minu vanemad ei vaja toetust. Minister [Kristen Michal- Reformierakond] ka ütles, et tema tuleb välja oma kulude juhtimisega, kui ta renoveerib oma kodu. Ma muidugi ütlen otse, kui minister küsib, et ta ei saa aru, mille vastu me protestime siin, me protestime selle vastu, et riik annab inimestele kohustuse teha kulusid oma elamises, oma mingisugustest ideoloogilistest kiiksudest lähtuvalt ja et riik kehtestab meil selget käsumajandust.

Ausalt öeldes sellised judinad hakkavad selga mööda jooksma, kui meil valitsuse esindaja räägib sellest, kuidas me oleme koos kokku leppinud või koos otsustanud, et inimesed peavad oma kodud korda tegema. Ei ole, see on Brüsselist tulnud korraldus. See on Brüsselist veerema pandud rong. Meie ei ole siin midagi koos otsustanud. Mina olen pikka aega korterites elanud ja korteriühistu juhatustes istunud ja üldiselt ka suhteliselt korralikult käinud üldkoosolekutel, seal koos otsustatakse. Ma võin rääkida väikse lookese oma korterist, kuhu tehti koos otsus teha korralik renoveerimine. Selleks, et saada KredExilt raha, võeti vastav energiaklass ette, tehti sundventilatsioonid. Kõik, kellel olid juba pakettaknad, rebiti eest ära, pandi uued. Kõik, kogu kupatus. Ja lubadus oli selline, et siis sealtmaalt edasi hakkab olema remondifond palju suurem, aga selle eest küttearve palju väiksem. Aga mis on reaalsus? Reaalsus on see, et siis tuli energiahindade tõus ja juba ei klappinud arvutus, juba olid arved suuremad. Ja siis tuli intressitõus ja läks veel suuremaks see arve. Nii et noh, vastu pükse saime. Ja need otsused tehti kolm, neli aastat tagasi.

Nüüd, tõesti tahaks nagu üle käia selle, mida Anti Poolamets enne ütles. Kunagi ammu, hallidel aegadel, siis, kui Reformierakond turumajandust uskus ja kümme miljonit dollarit paigutati ka tulu teenimise eesmärgil Eesti Pangast ära, võis Reformierakond käia ringi ja rääkida, et tema on majanduslikult mõtlev ja liberaalne erakond, aga ammu enam ei ole. Plaanimajandus, sunnime, anname kvoote. Täpselt selline erakond on. Vabadusest võimegi jääda rääkima, sest meile see sobib, meie oleme vabaduse poolel. Meie oleme selle poolel, et inimesed oma omandit saavad ise kasutada, selles omandis ise otsustada, mida nad tahavad teha või ei taha teha, kas nad tahavad teha ja millal nad tahavad teha. Me võime tuua näiteid küll ja küll. Me ei saanud ministrilt arupärimisest tegelikult mitte ühtegi ligilähedalegi arvutust selle kohta või ei saanud isegi vastust selle kohta, kas on tehtud arvutusi, millal need asjad ära hakkavad tasuma või kas nad üldse ära hakkavad tasuma.

Me teame Briti näidet. Suurbritannias samamoodi, nemad on veel entusiastlikumad rohepöörajad kui Reformierakond, anti ka inimestele korraldus hakata majasid sundrenoveerima ja tulemus oli see, et kuigi esimestel aastatel pisut inimeste kodude energiakulu vähenes, siis umbes kolme aastaga jõuti sinna, et kodude energiakulu, kolme kuni kuue aastaga jõuti sinna, et energiakulu on sama kui enne renoveerimist. Ja nad hakkasid põhjuseid uurima ja põhjuseid oli kahte sorti. Esiteks, renoveerimise tulemus vajub suhteliselt kiiresti ära ehk maja hakkab uuesti läbi laskma, ja teiseks, inimesed hakkasid akent lahti rohkem hoidma soojas majas ja kütsid ilma. Samal ajal anti kõigile inimestele, tehti gaasiboileritele üleminek. Aga nüüd, umbes kümme aastat hiljem, annab riik korralduse kõigile gaasiboilerid välja lõhkuda ja asemele panna õhukonditsioneerid või siis need õhkpumbad, mis on keskeltläbi kümneid tuhandeid maksev ühele korterile. Lihtsalt inimestele tekitati nipsust suure maailma päästmise jutuga kümnete tuhandete suurune kulu. See jutt kulude juhtimisest on tülgastav. See on lihtsalt tülgastav. Ei ole poliitikute ega ametnike ega üldse mingisuguste maailmaparandajate asi otsustada minu kulude juhtimise üle. See ongi see vabaduse koht, Kristen. See ongi see vabaduse koht! Ma ise otsustan oma kulude üle. Ja millest me räägime?

Eestis elab 90 000 üksi elavat pensionäri, kelle kulude juhtimine seisneb selles, et viimased nädal aega nad põhimõtteliselt ei söö. See on nende kulude juhtimine! Ja nüüd tullakse meile ütlema: aga mis teil viga on, et te ei taha teha ära mõne tuhande eurost väikest sihukest remondikest, mille riik teile käsib? No see ongi see viga, et seda raha neil kunagi ei ole enam. Ja Eestis elab, 200 000 inimest suhtelises vaesuses, noored pered, kellel on niigi suured pangalaenud-liisingud kaelas. Aga siis tuleb riik ja ütleb, et see sinu kodu, mida sa oled hoole, armastuse ja vaevaga teinud, meie teeme selle korda nüüd. Meie teeme selle korda! Kõigepealt lõhu ahi välja ja siis me teeme sinna veel terve hulga asju, aga sinule jäävad arved. Aga ära muretse, me võtsime sult maksudega raha – makse muidugi pidime tõstma, midagi teha ei olnud, muidu ei tule riik välja –, me võtsime sult maksudega raha ja selle maksuraha suuname KredExi ja ma ei tea mis teiste meetmete kaudu kuskile toetuseks, et see kordategemine oleks sul võib-olla 20 või 30% odavam, aga selle ülejäänud 70 või 80% pead sa ikka ise maksma. Ja tegelikult selle esimese 20 või 30% maksid sa maksudega juba enne ära. See ongi ju kommunism.

Ja siis muide, mis puudutab sundimist. Euroopa plaan, mida ei ole veel lõplikult lukku löödud – me võime olla peaaegu alati kindlad, et igasugused plaanid, mis Euroopas ringlevad, viimasel hetkel lähevad alati hullemaks –, aga Euroopa plaan on praegu selline, et teatud suurusega, korteriarvuga või ruutmeetritega hooned ja avalikud hooned … Muide, avalikud hooned, seal ei ole mingit eraomandit, kes selle kinni maksab, seal on jälle maksumaksja. Kui sa tahad koole, lasteaedasid, ministeeriumihooneid teha, nii-öelda korda teha, siis selle maksab kõik maksumaksja kinni. Ruumi maksutõusudeks on veel, sõbrad! On! Inimesed ei poo veel ennast nurga taga üles, sest kõik raha on ära võetud. Aga seal on ka meetmed juba sisse heietatud, et kui ikkagi eramajad, väiksemad majad või korterid ei tee ennast korda, nii nagu riik ja ametnikud käsivad, siis ei saa enam laenu, pangad ei anna enam. Kui roheline korter ei ole või rohelisse majasse ei osta, siis sa enam laenu ei saa või kui saad, siis maksad palju rohkem. Kindlustused ei kindlusta enam. Üürida ei saa enam, üürilepinguid teha ei saa.

Ärge rääkige mulle siin mingit juttu sellest, et sundi ei ole, et siin mingisugused, jälle mingisugused fooliummütsikesega inimesed undavad, kuidas kuskil on kurjad, pahad sisalikuinimesed, kes tahavad teilt raha ära võtta. Ei ole kurjad, pahad sisalikuinimesed, ei ole fooliummütsikesega. Need on jutud, mida te kõik ise räägite koridorides, ministeeriumis ja Euroopa Liidu asjade komisjonis, ja Brüsselis täiesti avalikult räägiti. Kui keegi veel satub vaatama Maailma Majandusfoorumi debatte, siis seal räägitakse veel tükk kraad kangemat juttu. Nii et loomulikult on sund. Loomulikult on sund, loomulikult on kommunism. Selle vastu võitlemegi.”