Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Soome valimised: Halla-aho toetus on tõusuteel

-
24.01.2024
Jussi Halla-aho
© Scanpix

Vähem kui nädal enne Soome presidendivalimisi püsivad küsitlustes esimesel ja teisel kohal võrdlemisi samasuguse toetusega Koonderakonna kandidaat Alexander Stubb ja roheliste kandidaat Pekka Haavisto. Ometi tõuseb järsult Põlissoomlaste kandidaadi ja Soome parlamendi esimehe Jussi Halla-aho toetus.

Soome suurima ajalehe Helsingin Sanomat tellitud ja 17. kuni 20. jaanuarini uuringufirma Veriani tehtud küsitluse järgi on Halla-aho toetus eelistuseta valijate eemaldamise järel 20,6 protsenti. Veel kuu tagasi oli tema toetus ainult 15 protsenti.

Esimesel kohal on jätkuvalt endisest peaministrist Stubb, keda toetab 24,2 protsenti eelistusega valijatest. Samas veel detsembris oli tema toetus 27,6 protsenti.

Ka teisel kohal oleva endise välisministri Haavisto toetus on langenud, olles jaanuarikuises küsitluses 22,3 protsenti, samas kui veel detsembris oli see 25 protsenti.

Soome presidendivalimiste esimene voor toimub selle nädala pühapäeval, 28. jaanuaril. Kui ükski kandidaat ei kogu esimeses voorus üle 50 protsendi häältest, toimub 11. veebruaril ehk kahe nädala pärast teine voor, millest võtavad osa kaks esimeses voorus kõige populaarsemaks osutunud kandidaati.

Lähtudes väikestest vahemaadest kandidaatide vahel, võib veel Halla-aho pääseda valimiste teise vooru Haavisto või Stubbi asemel, kui tema toetus jätkab kasvu.

 

Allikas: ERR