Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kanada kohus: Trudeau valitsuse repressioonid protestivate veokijuhtide vastu olid vastuolus vabaduste ja õiguste hartaga

-
24.01.2024
Kanada veokijuhtide streik vaktsiinisunni vastu mõjutas kahe aasta eest sügavalt kogu riiki.
© Scanpix

Kanada föderaalkohus otsustas 23. jaanuaril, et erakorraliste olukordade seaduse (Emergencies Act) kasutamine peaminister Justin Trudeau valitsuse poolt 2022. aasta jaanuaris vaktsiinisunni vastu protestinud veokijuhtide laialiajamiseks oli vastuolus Kanada vabaduste ja õiguste hartaga.

Föderaalkohtu kohtuniku Richard Mosley otsuse kohaselt ei olnud erakorraliste olukordade seaduse kasutamine vaktsiinisunni vastaste protestide keelustamiseks põhjendatud. Mosley sõnul ei olnud vabaduste ja õiguste harta punktide 2(b) ja 8 rikkumised põhjendatud, ammugi mitte minimaalsed, nagu on väidetud varem. „Olen jõudnud järelduseni, et hädaolukorra väljakuulutamine ei lähtunud mõistlikkuse printsiibist – põhjendatus, läbipaistvus ja arusaadavus – ega olnud põhjendatud asjakohaste faktiliste ja seaduslike piirangutega, millega oleks tulnud arvestada,“ kirjutas Mosley.

Otsuse kohaselt on erakorraliste olukordade seadus mõeldud väljakuulutamiseks viimase abinõuna, kui kõik teised võimalused on end ammendanud. Otsuses viidatakse, et protestide lõpetamiseks leidus ka teisi võimalusi, näiteks kriminaalseaduse teatud sätete kasutamine.

Lisaks sellele, et seadust kasutati põhjendamatult, rikkus hädaolukorra väljakuulutamine Kanada põhiõigusi, teiste seas ka õigust mõtte-, arvamus- ja väljendusvabadusele.

Kanada veokijuhtide protest „Freedom Convoy“ toimus 2022. aasta jaanuaris Ottawas ja sellega nõuti Covid-19 vastaste vaktsiinide manustamissunni lõpetamist. Trudeau juhitud föderaalvalitsus käivitas mitmeid nädalaid kestnud massilise meeleavalduse mahasurumiseks erakorraliste olukordade seaduse 14. veebruaril 2022. Lisaks külmutati „Freedom Convoy’le“ raha annetanud kanadalaste pangakontod.

Trudeau sildistas ja halvustas Covid-19 vastu vaktsineerimata kodanikke, nimetades neid väikeseks, tähtsusetuks vähemuseks, kelle vaated on vastuvõetamatud ega ühti üksteisest hoolivate kanadalaste arusaamadega.

Kohtuotsus on tekitanud sotsiaalmeedias palju elevust. Kanada Konservatiivse Partei juht Pierre Poilievre kutsus üles Trudeau’d vallandama. Poilievre sõnul tekitas peaminister ühiskonda lõhestades kriisi ja surus inimesi maha ebaseaduslikult, rikkudes vabaduste ja õiguste hartat.

Õiguskeskuse Justice Centre for Constitutional Freedoms jurist Eva Chipiuk kirjutas: „See on suur uudis! Ma ei tea, mida see tähendab föderaalvalitsusele, valitud ametnikele ja kõigile, kes halvustasid ja laimasid meeleavaldajaid. Ma ei tea. Aga see on suur uudis!“ Ja ta jätkab: „Ärge kartke seista vastu oma valitsusele. Tegelikult on see teie kodanikukohus. Teie häälel on jõud, ja ärge laske kellelgi väita vastupidist.“

Allikas: Life Site News