Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kiiresti populaarsust koguv AfD kavandab Saksamaale senisest täiesti erinevat poliitikat

-
25.01.2024
AfD liider Alice Weidel.
© Scanpix

Saksamaa parempartei Alternatiiv Saksamaale (AfD) lubab valitsusse pääsedes korraldada Brexitile sarnase referendumi Euroopa Liidust lahkumiseks.

AfD juhi Alice Weideli meelest tegi Ühendkuningriik EL-ist lahkudes üdini õige otsuse. „Niisugune ühe riigi suveräänne otsus on eeskujuks ka Saksamaale,“ ütles Weidel intervjuus Financial Times’ile. Ühtlasi mainis Weidel, kes valiti AfD etteotsa 2022. aastal, et valitsusse jõudes püüaks AfD EL-i kindlasti reformida ja muuta uuesti demokraatlikuks, vähendades näiteks mandaadita ametnikest koosneva Euroopa Komisjoni võimu.

„Aga kui reformimine ei ole võimalik, kui meil ei õnnestu EL-i liikmesriikide suveräänsust taastada, siis tuleks meil anda otsustusõigus kodanikele nii, nagu tegi seda Ühendkuningriik,“ ütles Weidel. „Ja me peaksime viima läbi Dexiti – Saksamaa EL-ist lahkumise – referendumi.“

Niisugune mõte on Saksamaal omamoodi julgustükk, kuna kõik riigi peavooluparteid on pühendunult Euroopa-meelsed. Samuti on Saksamaal üleriigilise rahvahääletuse korraldamine keeruline ning seda kitsendavad ranged piirangud. Võib ka eeldada, et suur osa sakslasi hääletaks ikkagi EL-i jäämise poolt.

AfD toetajate hulgas on toetus Euroopa Liidule väga väike, samas on aga valijate toetus AfD-le viimasel ajal kiiresti suurenenud – hiljutiste arvamusküsitluste järgi on see juba 22%. Sellega edestab AfD kõiki praeguseid valitsusparteisid (sotsiaaldemokraate, rohelisi ja liberaale). AfD-le ennustatakse võitu septembris toimuvatel olulistel liidumaa valimistel Saksimaal, Brandenburgis ja Tüüringis. AfD valitsusse jõudmine võib siiski osutuda keeruliseks, kuna kõik teised parteid on koostöö nendega välistanud.

Lisaks on AfD sattunud skandaali keskmesse seoses kohtumisega Austria paremaktivisti Martin Sellneriga, et väidetavalt arutada plaani deporteerida Saksamaalt miljonid immigranditaustaga isikud, nende seas ka terve hulk Saksamaa passi omanikke.

Intervjuus Financial Timesile süüdistas Weidel uudise avalikkuse ette toonud portaali Correctiv, nimetades selle meetodeid skandaalseteks. „Tegemist oli kõigest ideega muuta seaduslikult võimalikuks isikute väljasaatmine, kellel ei ole õigus Saksamaale jääda või kelle suhtes on kohaldatud väljasaatmiskäsk,“ ütles Weidel, lisades et AfD seisab Saksamaa seaduste täitmise eest.

Tema sõnul tähendas viide inimeste tagasisaatmisele seda, et deporteeritakse isikud, kes on saanud kodakondsuse valedel alustel ebaseaduslikul teel, või topeltkodakondsusega isikud, keda kahtlustatakse terrorismis või kes on terrorismis süüdi mõistetud. Massilise väljasaatmise Weidel välistas. „Ei ole õige teha siin üldistusi,“ selgitas Weidel. Samas lisas ta, et enam kui miljonil Saksamaal viibival Ukraina põgenikul ei ole riigis pikaajalist tulevikku ja neile sotsiaaltoetuste maksmine on viga. „On selge, et sõja lõppedes peavad kõik ukrainlased naasma koju. Neid vajatakse oma kodumaa uuesti ülesehitamisel.“

Küsimusele, millised on AfD prioriteedid valitsusse pääsedes, vastas Weidel: „Tõhusa piirikontrolli sisseviimine …, ja välismaiste kurjategijate kohene väljasaatmine.“ Lisaks soovib AfD reformida maksusüsteemi ja lõpetada Saksamaa ülemineku fossiilkütustelt taastuvenergiale. „Prantsusmaa plaanib ehitada 15 uut tuumaenergiajaama ja meie siin loodame tuuleturbiinidele ja päikesepaneelidele, mida me ei suuda isegi ise toota.“

Allikas: Financial Times