Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ameerikas süveneb vastasseis massirännet korraldava Bideni administratsiooni ja oma piire kaitsva Texase osariigi vahel

-
29.01.2024
Texase ja föderaalvalitsuse vahel läheb järjest kuumemaks, mõlemad koondavad sisuliselt vägesid üksteise vastu. Pildil Texase rahvuskaardi sõdurid piiri valvamas.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikides on tõusnud üheks kõige põletavamaks teemaks eskaleeruv kriis riigi lõunapiiril ja Texase osariigi vankumatu tegutsemine piiri kaitsel illegaalsete migrantide sissetungi vastu. See on viinud konfliktini föderaalvalitsusega ning kostma on hakanud isegi jutud Texase võimalikust lahkulöömisest USAst.

Texase osariigi rahvuskaart võttis jaanuari keskel föderaalpiirivalvelt omakaitse korras üle piirilõigu Mehhiko-Texase piiril Rio Grande jõe kaldal Shelby Parki ümbruses. Texas on püstitanud piirilõigule hulgaliselt uut okastraati, mille eemaldamist föderaalvalitsus nõuab. Reedel langes tähtaeg, mil Texas pidi loovutama nimetatud piirilõigu valvamise uuesti USA föderaalvalitsuse tolli- ja piirivalveametile. Piirilõigu tagasinõudekirja saatis Bideni sisejulgeolekuministeerium Texase peaprokurörile Ken Paxtonile eelmisel teisipäeval.

Texase kuberner Greg Abbotti sõnul on Bideni tegevus toonud kaasa pretsedenditu invasiooni, mille vastu Texas peab end kaitsma. „President Biden on rikkunud oma vannet võtta vastu kongressi poolt sätestatud immigratsiooniseadused,“ ütles Abbott tehtud avalduses. „Selle asemel, et võtta vastutusele illegaalselt riiki sisenevad ja föderaalseadust rikkuvad immigrandid, on president Biden suunanud oma juristid föderaalkohtutesse tegutsema Texase vastu, teeseldes samal ajal, nagu tegeleks ta piiri kindlustamisega.“

Telefoniintervjuus Tucker Carlsonile ütles Abbott, et kui USA föderaalvalitsus peaks teatama kavatsusest föderaliseerida Texase rahvuskaart, siis oleks tegemist väga põikpäise ja katastroofini viiva otsusega. „Esiteks, võite isegi ette kujutada, et me oleme valmis, kui selline ebatõenäoline olukord peaks tekkima, ja me oleme võimelised jätkama täpselt nii, nagu oleme tegutsenud viimased paar kuud, see tähendab me jätkame nende barjääride ehitamist. [—] Ja me jätkame täpselt seda, mida me oleme teinud, et veelgi laiemalt näidata üles oma leppimatust illegaalsete sisenemiste suhtes Texase osariiki,“ ütles Abbott.

Texasele on praeguseks avaldanud toetust 25 osariiki, lisaks teatas ka USA kongressi spiiker Mike Johnson, et kongress toetab kõigi võimalike vahenditega Texase võitlust piiriküsimuses. Abbotti sõnul on mõnede teiste osariikide rahvuskaardid juba tulnud Texasele appi lõunapiiri kindlustama ja vajadusel on lubatud abi juurde.

Abbott mainis, et on Bideniga piiriolukorrast vestelnud ja andnud talle isiklikult üle kirja, milles pakkus välja kiireid lahendusi piiri kindlustamiseks. Abbotti sõnul on ta saatnud Bidenile kokku kaheksa kirja, millest ühelegi ei ole ta saanud vastust. „Minu sõnum on, et me viitasime USA põhiseaduse artikli 4 punktile 4, millega tõime esile, et meie osariiki on sisse tungitud ja me nõuame presidendilt tuge oma osariigi kaitsmiseks, aga administratsioon on sellest kaheksal korral keeldunud.“

Abbott, kes toetab eelseisvatel presidendivalimistel Donald Trumpi kandidatuuri, usub et kui mitte enne, siis järgmise aasta 20. jaanuaril konflikt laheneb, sest siis astub ametisse uus president. „President, kes jõustab sisserännet puudutavad seadused kogu riigis, mitte ainult Texase piiril,“ ütles Abbott.

Allikad: Fox News, Breitbart News