Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Ahistavate kliimameetmete vastu üles tõusnud Prantsuse põllumehed jätkavad Pariisi ümbruse kiirteede blokeerimist

-
30.01.2024
Teetõke Pariisi lähistel.
© Scanpix

Samal ajal kui Eestis lubab Trigon telereklaamides väikese süsinikujalajäljega Eesti piima, protesteerivad Euroopa põllumehed jõuliselt just kliimameetmetega seotud valitsuste maaeluvaenuliku poliitika vastu.

Prantsuse põllumehed blokeerivad teisipäeval teist päeva Pariisi ümbruse kiirteid, püüdes valitsuselt rohkem järeleandmisi saavutada.

Põllumehed on avaldanud üle nädala meelt kütusetoetuse vähendamise, napi sissetuleku, piirangute ja keskkonnapoliitika vastu, mis protestijate sõnul vähendab nende konkurentsivõimet. Põllupidajad on üle riigi takistanud traktorite ja veoautodega maanteid ja tekitanud liiklusummikuid.

Esmaspäeval piirati Pariis traktorite ja muude põllutöömasinatega sisse, nii et mitut maanteed mööda ei pääsenud autoga linna.

Valitsus on seni püüdnud protestijatega leebelt asju ajada, kuid andnud neile teada, et Pariisi suurimate lennujaamade ja linnast lõunasse jääva hiiglasliku Rungis’ toidukaupade hulgilao blokeerimist ei kavatseta sallida.

Üks politseiallikas ütles AFP-le, et esmaspäeval oli väljas umbes 1000 põllumeest 500 masinaga ja tundub, et nad kavatsevad kohale jääda reedeni.

Teisipäeval üritatakse sulgeda tee põllumajanduspiirkondadest ümbritsetud Toulouse’i lennujaama.

Peaminister Attal pakub parlamendikõnes välja uued meetmed, kuna põllumeeste ametiühing leidis, et reedel esitatud meetmepakett neid ei rahulda. (AFP-BNS)

Hispaania kolm suuremat põllumeeste ametiühingut andsid teisipäeval teada, et ühinevad lähinädalatel rea “mobilisatsioonidega” üleeuroopalise protestiliikumisega.

“Euroopa ja Hispaania põllumajandussektorit ähvardab kasvav frustratsioon ja rahulolematus Euroopa regulatsioonidega loodud raskete tingimuste ja pärssiva bürokraatia tõttu,” teatasid ametiühingud Asaja, UPA ja COAG. Kavandatavate protestide aega ei ole veel täpsustatud.

Kümned Itaalia põllumehed avaldasid teisipäeval Milano lähedal traktoritega meelt, kogunedes ühele viimasel ajal üle riigi hoogu võtnud protestiaktsioonidest.

Viimastel nädalatel on traktoritega teid tõkestavate põllumeeste meeleavaldused aset leidnud üle riigi Sitsiiliast Trentoni, kuid ei ole jõudnud Prantsusmaa, Saksamaa ja Belgiaga võrreldavale tasemele.

Meeleavaldajatele teevad viha Euroopa Liidu regulatsioonid, inflatsiooni mõju ja toodetele kehtestatud maksud.

“Euroopa kehtestab meile mõttetuid reegleid. Me ei suuda enam elatist teenida…, me tahame teenida rohkem raha ja et meie tooteid hinnataks nende tegeliku väärtuse põhjal,” ütles Milano lähedal Melegnanos meeleavalduse korraldajate hulka kuuluv Luisito Naldi.

“Me oleme väsinud,” ütles ta ja väitis, et olukord on nii raske, et mõned Lõuna-Itaalia põllumehed on endalt elu võtnud.