Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Europarlament uurib Läti saadiku Tatjana Ždanoka väidetavat töötamist FSB heaks. Kuidas on lood Jana Toomiga?

-
30.01.2024
Jana Toom – kas ka tema on Vene madu europarlamendi rinnal?

FSB-skandaali sattunud Läti eurosaadik Tatjana Ždanoka on Eesti eurosaadiku Jana Toomi lähim võitluskaaslane Euroopa Parlamendis ja saanud samuti kodakondsuse “eriliste teenete eest”.

Euroopa Parlament teatas teisipäeval, et uurib Läti saadiku Tatjana Ždanoka väidetavat kahekümne aasta pikkust tööd Vene julgeolekuteenistuse FSB heaks, millest andis teada uuriv ajaleht The Insider.

Lätis paiknev venekeelse veebilehe Insider andmetel alustas 2004. aastal europarlamenti valitud Ždanoka FSB-ga koostööd juba järgmisel aastal.

Põhjalik raport, mille aluseks on Ždanoka ja väidetavate tema Venemaa kontaktisikute lekkinud e-meilid, näitab, kuidas Lätit esindav naine tegutses Vene luure ustava vahendina, esitades üksikasjalikke raporteid oma tööst eurosaadikuna.

Uurimistöö viidi läbi koostöös mitme teise meediaväljaandega, mille hulgas olid Rootsi ajaleht Expressen ja üks Eesti veebileht.

Ždanoka väljendas kogu oma europarlamendi ametiaja jooksul avalikult Moskvat toetavaid seisukohti nii Brüsselis kui Riias.

Kirjavahetus viitab Ždanoka ja tema Vene kontakt isiklikele kohtumistele Moskvas ja Brüsselis ning palveid saada Venemaalt raha oma poliitilise tegevuse toetuseks nii Lätis kui Brüsselis.

Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola ütles, et suhtub süüdistustesse väga tõsiselt ja annab asja käitumiskoodeksi nõuandvasse komiteesse, ütles Metsola pressiesindaja.

“See tähendab, et uurimine Euroopa Parlamendis on avatud.”

Ždanoka küsimust arutatakse ka kolmapäeval parlamendifraktsioonide juhtide kohtumisel.

“Me võtame arvesse, et seadusandja liikmesriigis on neid süüdistusi esitatud juba mõnda aega,” teatas parlamendi pressiteenistus.

Parlamendi avalduses osutati ka võimalikele sammudele Ždanoka kodumaal Lätis. (AFP-BNS)

Eesti eurosaadik Jana Toom on samuti saanud kurikuulsaks oma sõitudega Venemaale, külastamaks kahtlaseid tegelasi, esinemistega Vene telekanalites, Eesti-vaenulike seisukohtadega siinses Eesti meedias, Süüria diktaatori ja Venemaa liitlase al-Assadi külastamise ja palju muu taolisega. Põhjust umbusuks on küllaga.