Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti õpetajate streik oli köömes Soomes tulevate laiaulatuslike streikide kõrval

-
31.01.2024
Streik puudutab ka lennundust
© Scanpix

Vastuseks  Soome valitsuse plaanidele muudatustele tööturul korraldavad Soome ametiühingud 1. ja 2. veebruaril üldstreigi. Streigist osavõtust teatanud ametiliitude arv kasvab pidevalt. Osavõtjaid on sadu tuhandeid sisuliselt Soome peatub kaheks päevaks. Eestis toimunud õpetajate streik oli morsipidu selle kõrval, mis tuleb Soomes, kus laiapõhjalised streigid hõlmavad lennundust, transporti, sadamaid, suuri tehaseid ja kauplusi.

Soome Post

Posti töötajad streigivad nii neljapäeval, 1. veebruaril kui ka reedel, 2. veebruaril. Streik mõjutab umbes 10 000 töötajat, mistõttu streik häirib posti ja pakkide levitamist ja liikumist.

Lasteaiad

Streigiga suletakse 2024. aasta 31. jaanuarist kuni 1. veebruarini pealinna piirkonna lastehoiud.

Rongid ja lennukid

Rongiliiklus peatub Soomes reedel, 2. veebruaril ajavahemikus 00.01-23.59. Streigi ajaks peatub ka trammiliiklus Helsingis ja Tamperes ning Helsingi metroo.

Riigisisene lennuliiklus peatub peamiselt 1.-2. veebruar. Streik võib mõjutada ligikaudu 60 000 Finnairi kliendi reisiplaane.

Reisibüroode töötajad streigivad ka neljapäeval ja reedel.

Bussiliiklus peatub valdavalt reedel, 2. veebruaril. Neljapäeval, 1. veebruaril sõidavad bussid, sest metiühingud soovivad, et töötajad  saaksid sõita ühisesse STOP Nyt! – meeleabaldusele Helsingi Senatintoris.

Mõlemal päeval streigivad AKT-le kuuluva Viking Line’i töötajad, stividoritöökodade ja stividoritööstuse ametnikud. See peatab sadamad ja osa laevaliiklusest. Laevafirmade kinnitusel töötavad reisilaevad aga tööseisaku ajal enamasti tavapäraselt.

Muu liiklus

Streigivad ka veoautotööstus, kaupluste autojuhid, kütusevedajad, hooldustöökojad ja terminalitööstus. 1.-2. veebruarini streigivad ka maanteetranspordi ja ekspedeerimise valdkonnas töötavad valgekraed, näiteks kontoritöötajad ja terminalimeistrid. Streik avaldab seega mõju näiteks kaupluste toodete pakkumisele.

Neljapäeval, 1. veebruaril korraldab teenindussektori ametiühing PAM streigid Soome suurimates jaekettides ehk S-poodides, Lidlis ja K-poodides. See ei tähenda, et kõik poed on suletud. Näiteks Kesko teatas, et üritatakse K-poode lahti hoida, kuid näiteks kassad ja teenindusletid võivad olla tavapärasest vähem lahti.

Streigis osaleb ka Toidutöötajate Ametiühing, mis võib vähendada osade toodete kättesaadavust streigipäevadel ja sellele järgnevatel päevadel. Streigivad teiste hulgas Atria, Saarioineni ja Valio töötajad.

Hotellid ja restoranid

Kuigi 1. veebruari streik laieneb ka hotellidele ja restoranidele, pole ka kõik need suletud. Näiteks on avatud S-grupi ja Scandicu hotellid ning nende restoranid, sest streigist mitteosalenud töötajad on tööl. Klientidel on palutud mõista, et teenus võib olla tavapärasest nõrgem, kuna töötajaid on vähem. Mõned hotellid jäävad avatuks.

Tööstus

Teollisuusliitto sulgeb kaheks päevaks Porvoo Kilpilahti tööstuspiirkonna ja Kokkola tööstuspiirkonna. Kokku osaleb veebruaris toimuval streigil umbes 60 000 Tööstuse keskliidu töötajat ning streik puudutab umbes 700 ettevõtet. Streigi sihtmärkide hulgas on suured tööstusettevõtted nagu SSAB, Meyer Turu laevatehas ning metsatööstusest muu hulgas Metsä Fiber ja UPM. Umbes 3000 töötajaga osaleb streigis ka Paperiliitto. Lisaks on ametiühing Pro välja kuulutanud ligikaudu 10 000 oma liikme streigid. Streik puudutab näiteks tehnoloogiatööstuse, keemiatööstuse ja Fiskarsi Soome töötajaid.

Elektri- ja ehitustööd

Sähköliitto ja Rakennusliitto streigivad 1.-2. veebruar. Rakennusliito streik hõlmab tööd kõigis lepingulistes sektorites Helsingis, Vantaas ja Espoos. Streik hõlmab umbes 40 protsenti elamuehitusobjektidest. Avariitööd, HVAC hooldus ja teehooldus on piiratud streigi ulatuses. Sähköliitto tööseisak mõjutab kogu Sähköliitto tööd Helsingis, Espoos ja Vantaas. Tööseisak peatab näiteks ehitusplatsid, mobiiltelefonivõrgu ehitus- ja hooldustööd ning avalike ja ettevõtete telekommunikatsioonivõrkude paigaldus- ja hooldustööd.

 

Allikas: https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ca1233f4-a801-47b4-8719-eb9b562566a5