Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Paljud riigid keeravad selja ÜRO põgenikeagentuurile UNRWA, mille töötajad olid otseselt seotud Hamasi rünnakuga

-
31.01.2024
ÜRO agentuur UNRWA valis konfliktis ühe poole.
© Scanpix

Üheksa riiki, nende hulgas Ameerika Ühendriigid, lõpetasid ÜRO Palestiina põgenike abiagentuuri (UNRWA) rahastamise, kuna terve hulk agentuuri Gaza töötajatest olid kas otseselt või kaudselt seotud 7. oktoobri Hamasi terrorirünnakuga.

President Biden taastas maksed UNRWA-le, olgugi et Donald Trump need omal ajal lõpetas. Möödunud reedel teatas USA aga, et peatab maksed UNRWA-le uuesti, kuna luureandmed on paljastanud 120 agentuuri töötaja otsese seotuse Hamasiga. See on 10% kõigist Gazas töötavatest agentuuri töötajatest.

Šveitsi parlament hääletas UNRWA toetamise lõpetamise poolt juba detsembris, kui ilmnesid esimesed andmed selle kohta, et UNRWA töötajad avaldasid toetust 7. oktoobri terrorirünnakule. Rünnakut toime pannud terroristide hulgas oli ka mitu UNRWA kooli lõpetajat.

Wall Street Journali andmeil selgub raportist, et terroristid kasutasid UNRWA kütust ja sõidukeid ja et Hamasi liikmed on imbunud UNRWA-sse, pääsedes ühtlasi ligi ka agentuuri rahadele.

Veel selle aasta alguses õigustas Joe Bideni administratsioon UNRWA rahastamise jätkamist ning USA on siiani olnud agentuuri kõige suurem rahastaja. Samas selgus jaanuari alguses UN Watch raportist, et 3000 UNRWA töötajat tegeleb ühes Telegrami grupis 7. oktoobri rünnaku kiitmisega. Tõendid UNRWA liikmete otsese osalemise kohta rünnakus olid siiski ka Bideni administratsioonile liig.

USA eeskujul, ja lisaks Šveitsile, lõpetasid UNRWA rahastamise kohe ka Ühendkuningriik ja Soome, seejärel ka Itaalia, Saksamaa, Šotimaa, Kanada, Austraalia ja Holland.

UNRWA ülemkomissar Philippe Lazzarini edastas laupäeval härda palve rahastamise jätkamiseks, öeldes et probleem puudutab ainult „väikest osa töötajatest“. Sellele vastas Iisraeli välisminister Israel Katz lühidalt: „Härra Lazzarini, palun astuge tagasi.“

UNRWA rahastamisega seotud küsimus on segane nagu ikka, ent sellel võib olla oluline mõju Ameerika Ühendriikide presidendivalimistele. Tegemist on ühega mitmest näitest, kus Biden taastas Trumpi lõpetatud rahastuse ja pidi selle siis ebaõnnestumise tõttu ise uuesti lõpetama.

Allikad: Breitbart News, Wall Street Journal