Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Põllumeeste protestid liiguvad Eestile lähemale: ka Läti talunikud avaldavad 16 linnas meelt

-
05.02.2024
Põllumehed Brüsselis.
© Scanpix

Euroopa on nagu revolutsioonitules, paljudes riikides on kümned tuhanded põllumehed tehnikaga teedel igapäevaelu takistamas, et juhtida poliitilise eliidi tähelepanu oma muredele, ennekõike rohepöörde laastavale mõjule. Eestis pole protestidest veel kuulda, küll aga on liikvele läinud meie lõunanaabrid.

Läti põllumehed korraldavad esmaspäeval 16 linnas meeleavaldusi, teatasid Talurahva Seimi esindajad BNS-ile.

Protestid toimuvad Liepājas, Salduses, Talsis, Tukumsis, Kuldīgas, Jelgavas, Dobeles, Bauskas, Jēkabpilsis, Aizkraukles, Daugavpilsis, Rēzeknes, Volmaris, Gulbenes, Limbažis ja Ogres. Korraldajad hoiatasid, et meeleavaldustel kasutatakse põllutöömasinaid, mistõttu tuleb arvestada liikluspiirangutega.

Meeleavaldajad kogunevad alates kella 10.00-st ja protestid ise algavad kell 11.00, igal linnal on oma marsruut.

Talurahva Seimi esindaja Juris Lazdiņši sõnul on meeleavalduste esimene järk kavas läbi viia rahumeelselt, põllumehed kogunevad igas Läti piirkonnas etteantud kohas. “Kutsume osalejaid meeleavalduste ajal üles mitte segama operatiivtranspordi liikumist ning austama põllumajandus- ja muu tehnika rahumeelset liikumist,” ütles ta.

Lazdiņš ütles varem agentuurile BNS, et pärast mullu novembris toimunud põllumeeste erakorralist nõupidamist, kus nad esitasid põllumajandusminister Armands Krausele nõudmised tegevusvaldkonna parandamiseks, on seni neist täidetud vaid üks.

“Läti põllumeeste kannatus on katkemas. Kahetsusega tuleb tõdeda, et praegune valitsus paistab silma erilise upsakuse ja ükskõiksusega,” ütles Lazdiņš.

Protesti käigus taotlevad põllumehed Venemaa ja Valgevene toiduainete impordi viivitamatut keelamist ilma üleminekuajata, Läti puu- ja köögiviljadele vähendatud viieprotsendise käibemaksumäära taastamist, bürokraatlike viivituste vähendamist põllumajanduses ning programmide arendamist ja käibekapitali kättesaadavuse suurendamist, samuti riigipoolsetest maakoormistest ja muudest maakasutuspiirangutest loobumist. (BNS)