Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Texase rahvuskaart võtab üle piiri Mehhikoga, nende kontrollitavates lõikudes väheneb illegaalsete piiriületuste arv järsult

-
06.02.2024
Texase rahvuskaartlased nende kontrollitaval piirilõigul.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikide lõunapiiril jätkub pingeline olukord ja Texase kuberner Greg Abbott teatas, et lisaks juba ülevõetud piirilõikudele, plaanib osariik võtta oma kontrolli alla veel mitu Mehhikoga piirnevat lõiku.

Jaanuaris võtsid Texase osariigi sõjaväelased föderaalvalitsuse tolli- ja piirivalveametilt üle Texase linnale kuuluva golfiväljaku, mis asub eriti tiheda piiriületusega lõigu juures Rio Grande jõe ääres. Ehkki USA administratsioon esitas Texase tegevuse kohta kaebuse ülemkohtusse, väites et Texase võimud sekkuvad föderaalpiirivalve tegevusse ja häirivad ameti tavapärast tegutsemist, ei ole Texas oma positsioonidelt taganenud. Texas nõuab lisameetmeid piiri paremaks kindlustamiseks, viidates asjaolule, et ebapiisav piirikaitse on toonud kaasa illegaalsete piiriületuste ja migratsiooni plahvatusliku kasvu.

Texase kuberner rõhutas sotsiaalmeediaplatvormil Truth Social tehtud postituses, et osariigi pingutused piiri kaitsmisel on juba vähendanud tunduval illegaalseid piirületusi. Alates hetkest, mil Texas võttis üle piirikontrolli Eagle Passi linnakeses, on illegaalsete piiriületuste arv päevas langenud mitmelt tuhandelt paari-kolmeni.

Eagle Passis asuva Shelby Parki piirilõiku valvavad jaanuari algusest saadik üksikisikud džiipidega, kelle kasutuses on väga korralik varustus. Greg Abbotti sõnul kinnitab praegune olukord väga selgelt, kui tõhus võib olla korralik piirivalve.

Ehkki otseseid konflikte föderaalpiirivalve ametnikega näha pole olnud, on föderaaladministratsioon siiski väljendanud olukorra pärast muret ja jätkab Texase vastase kaebusega ülemkohtus.

Allikas: Voice of Europe