Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Euroopa farmerite protestiga rohepöörde vastu liitusid ka Hispaania põllumehed

-
07.02.2024
Traktorid ilmusid teedele ka Hispaanias.
© Scanpix

Euroopas pole pikka aega olnud suuri, paljusid maid hõlmavaid proteste ja nüüd on kontinent piltlikult öeldes tules, ning seda just rohepöörde vastu võideldes.

Põllumeeste meeleavaldused Euroopa Liidus (EL) laienevad ning teisipäeval hakkasid ka Hispaania maaharijad protestima. Hispaanias ühinesid protestidega tuhanded põllumehed. Nad protestivad kasvavate kulutuste ja EL-i bürokraatia vastu.

Hispaania põllumehed blokeerivad ristmikel liiklust. Protestid toimusid Sevilla, Murcia, Madridi ja Girona piirkonnas. Hispaania kolm suurimat põllumajandusliitu seekord protestidel ei osalenud, kuid kavatsevad selle nädala lõpus korraldada meeleavaldused.

EL-i põllumehed muretsevad üha rohkem, et EL-i bürokraatia ja rohelise üleminekuga seotud reeglid kahjustavad põllumajandussektorit.

Prantsuse, Belgia, Portugali, Kreeka, Läti ja Saksamaa põllumehed on viimastel nädalatel avaldanud tänavatel ja maanteedel meelt Euroopa Liidu rohepöördega seotud põllumajandusreeglite vastu. Samuti kurdavad põllumehed kasvavate sisendhindade ja välismaise konkurentsi üle.

Eesti põllumehed tunduvad hästi elavat. “Täna meil ei ole konkreetselt sellist valitsuse tasemel otsust, millele võiks protest järgneda. See on võib-olla põhjus, miks Eesti põllumehed ei ole tänavatel,” rääkis Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Ants Noot ERR-ile. “Eks selline streik või traktoritega liikluse takistamine või teede sulgemine on ju äärmuslikud abinõud, mille proovitakse ühiskonna tähelepanu võita,” tõdes ta.

Noot selgitas, et näiteks Prantsusmaal, Belgias, Poolas, aga ka Lätis ja Leedu on suurel määral tegemist peretaludel põhineva põllumajandustootmisega, millega on seotud perekonnad ja mille taga põlvkondade pikkune töö ning praegu toimuvad muutused on need inimesed oma tuleviku pärast muretsema pannud.

See selgitus viitab sellele, et Eestis on põllumajandus suurtootjate käes, kes aga protesteerima ei hakka. Näiteks Trigon räägib telereklaamides, et nende toodetav piim olevat juba väikese süsinikujalajäljega. (ERR-UU)