Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Raport: Briti armee peaks sõja korral vastu vaid paar kuud

-
08.02.2024
Kas brittide sõjaline võimekus peitubki ainult auvahtkondades?
© Scanpix

Ühendkuningriigi sõjavägi suudaks sõja puhkemise korral säilitada täieliku võimekuse vaid paariks kuuks, selgub Briti parlamendi alamkojale esitatud raportist. Ühendkuningriigi armee kaitsestaabi endise ülema kindral Sir Nick Carteri sõnul on 2010. aastast alates toimund relvajõudude n-ö õõnestamine, mis on toonud kaasa tõsised puudujäägid riigi sõjalises vastupanuvõimes.

Briti kaitseminister tunnistas puudujääke infrastruktuuris ja laskemoona ladustamises, eriti suur probleem on aga taristu puudulikkus olulisemates sadamates ja lennubaasides. Lisaks puudub piisav operatiivmeditsiini võimekus ja soomukite varustatus.

Briti relvajõudude minister James Heappey tunnistas, et ehkki kärped olid sel hetkel vajalikud, leidub siiski „terve hulk asju, millesse ei investeeritud ja millesse tuleb nüüd kiiresti investeerima hakata“. Ta lisas, et kaitseministrit ootab ees väga suur töö „taastada valmidus, mis oli olemas külma sõja ajal ja mis on nüüd muutunud uuesti vajalikuks“.

Investeeringute vähenemise kõrval on Ühendkuningriigi relvajõudude valmisolekut vähendanud ka Ukrainale antud abi. The Telegraphi andmetel on 155. suurtükiväerügement sisuliselt ilma relvadeta, kuna need saadeti kõik Ukrainasse. Raportis täheldatakse, et Ukrainale antud relvade asendamisega ei tehta ilmselt algust enne selle aasta lõppu, mistõttu peaks kaitseminister suhtuma allesjäänud ressursside kasutamisse strateegiliselt.

Briti relvajõududel on olnud juba mõnda aega ka probleeme värbamisega ja praegu teenib armees umbes 75 000 sõdurit, mis on kolmekümne aasta taguse ajaga võrreldes ligi poole vähem. Briti relvajõudude ülemjuhataja kindral Patrick Sanders on seetõttu maininud võimalust panna suuremahulise konflikti korral kokku ka n-ö tsivilistide armee.

Kaitsekomisjoni esimees Jeremy Quin ütles raportit kommenteerides, et ehkki Ühendkuningriigi armee on võimeline reageerima kiiresti ning täitma oma kohuseid, ei ole siiski pööratud piisavat tähelepanu ettevalmistustele kõikehõlmavaks ja pikalevenivaks konfliktiks. „Operatsioonide kiire tempo ja pidev surve meie teenustele on toonud kaasa töötajate lahkumise, millele on lisandunud kehv värbamisperiood ja raskused võimete rakendamisel ja säilitamisel. Nii on tekkinud suletud ring,“ ütles Quin.

Vahetult enne raporti avalikustamist kostus teravat kriitikat ka Ühendkuningriigi suurima liitlase USA poolt. Nimelt ütles USA mereväeminister Carlos Del Toro, et praeguseid ohte arvestades peaks Ühendkuningriik hindama ümber oma praeguse strateegia ja „jõudma selgusele, kas armee vajab tugevdamist“.

Allikad: Breitbart News, The Telegraph