Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee
 

Nordica negatiivse majandusseisu põhjuseks oli halb juhtimine

-
12.02.2024
Lennuk taevas
© Scanpix

Mullu juulis sai ilmsiks, et Nordica majandusnäitajad on muutunud väga lühikese aja vältel tugevalt negatiivseks. Sellest tulenevalt viidi ettevõttes läbi erikontroll, et tuvastada negatiivse majandusseisuni viinud asjaolud. Lõppraport tuvastas, et ettevõtet pole hästi juhitud.

Lõppraportist selgus, et enne uute projektidega alustamist ja tehingute tegemist ei pööratud piisavalt tähelepanu kaasnevatele riskidele ja nende võimalikele maandusmeetmetele. Samuti ei andnud juhatus omal algatusel nõukogule piisavalt põhjalikku ja objektiivset teavet otsustuste mõju kohta ettevõttele. Nõukogu omakorda ei ole piisavalt täiendavat teavet küsinud.

Alustatud teenuslepingud olid küll eelarvestatud kasumlikuna ning otsused lepingutega alustada lähtusid omaniku ootuse kasumlikkuse eesmärgist, kuid tegelikkuses planeeritud investeeringuid, uusi lepinguid ja projekte ei analüüsitud piisava põhjalikkusega ning realiseerunud riske ei osatud tuvastada ja arvesse võtta. Tasuvusanalüüsides lähtuti liigoptimistlikest eeldustest. Seetõttu ei olnud erikontrolli läbiviijate hinnangul vaadeldaval perioodil sõlmitud lepingud täielikult kooskõlas omaniku ootusega.

Erikontrolli käigus hinnati ajaperioodil 01.01.2020-27.07.2023 tehtud juhtimisotsuseid. Järelduste kokkuvõttega on võimalik tutvuda Kliimaministeeriumi veebilehel.

Erikontrolli põhjalikud tulemused esitatakse tutvumiseks ka Vabariigi Valitsusele, Riigikontrollile, prokuratuurile ning tagatakse juurdepääs riigikogu liikmetele. Kliimaministeerium tutvustab erikontrolli tulemusi ka nimetamiskomiteele ning analüüsib, mida tuleb selliste olukorda ennetamiseks riigiettevõtete juhtimises parandada.