Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Nordica erikontrolli järgi on alust nii tsiviil- kui ka kriminaalasjaks

-
13.02.2024
“Superministeerium”
© UU

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Martin Helme hinnangul on Nordica erikontrolli järgi alust nii tsiviil- kui ka kriminaalasjaks.

Martin Helme nimetas erikontrolli tuvastatut üsna masendavaks. “Täiesti selge on, et meie riiklikku lennufirmat juhiti nagu nurga(pealset) pagaripoodi, et lihtsalt vaatame, kuidas läheb. Ei ole tehtud korralikke finantsanalüüse äriplaanidele, ei ole tehtud riskianalüüse, juhatus ei käinud nõukogu ees operatiivselt, kui mingisugused muutused toimusid äriplaanis; nõukogu ei tundnud huvi selle vastu, mis seis rahaliselt on,” rääkis ta Aktuaalsele Kaamerale.

Võimaliku kriminaalasja kohta märkis Helme, et kuigi kogu aruannet pole ta veel näinud, siis ainuüksi täna esitletud kokkuvõtte põhjal võiks tegu olla kriminaalasjaga.

“Teiseks, kas on tsiviilvastutus ehk äriseadustiku järgi, isegi kui kuritegu ei ole tehtud, siis hoolsuskohustust on selgelt ja räigelt rikutud. Kriminaalasi puudutab ka seda, et on tuvastatud, et juhatuse liikmel oli huvide konflikt, et ta osales nii-öelda nii ühelt kui ka teiselt poolt ärides,” lausus Helme.

Helme märkis veel võimaliku erastamise kohta, et Nordicat asutades tehti teadlikult kaks eraldi keha, ühes oli vara ehk lennukid ja teine oli operaator, ning erastades ei tohiks neid kahte kokku panna.

“Ja nüüd see lennubisnis on meil sügavas miinuses ja lennukite bisnisei ole miinuses. Me näeme väga selgelt ohtu, et kui need kaks asja kokku panna, siis maksumaksja saab oma lennukitest lahti piltlikult öeldes null euroga. Ehk maksab oma lennukitega kinni selle põhja aetud lennuäri. Tegelikult seda ei tohiks teha,” lausus Helme.

Helme sõnul on Nordicasse aegade jooksul riik sisse pannud maksumaksja raha umbes samas suurusjärgus kui Estonian Airi ehk üle 100 miljoni euro. “Kindlasti 130 miljonit, oleneb, kas me loeme lennukite äri ka selle osaks. Nii et tegelikult peaks olema valitsuse eesmärk see raha tagasi saada, kui erastamiseks läheb,” lausus ta.

Michal märkis, et praegune ajutine juhtkond on suutnud olukorra Nordicas stabiiseerida. “Ja suutnud teha ka kasumlikke otsuseid. Ettevõte on stabiilne. Vastasel korral oleks me jõudnud juba ettevõtte lõpetamiseni,” ütles minister.

Majanduskomisjoni liikmed said esmaspäeval tutvuda erikontrolli esialgse dokumendiga, kust olid puudu ärisaladusi puudutav osa. Komisjoni istungil lepiti kokku, kuidas riigikogu liikmed saavad täies mahus dokumendiga tutvuda nii, et see ei kahjustaks pooleliolevat Nordica erastamist. Dokument peaks saadikuteni jõudma veel sel nädalal.

Erikontroll riiklikus lennufirmas tuvastas, et ettevõtte raskuste taga oli selle halb juhtimine.

Nordic Aviation Group AS asutati valitsuse otsusega septembris 2015. Krister Michal (Reformierakond) oli toona majandus- ja taristuminister.