Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kuidas pääsesid “iseseisva Vene väljaande” Meduza ajakirjanikud sõja ajal Venemaa siseministeeriumi andmebaasi?

-
14.02.2024
Kui Meduza oleks Vene riigivõimu andmebaasidest ära toonud näiteks Kremli plaanid Baltikumi ründamiseks, olnuks see saavutus. Mõnede Balti poliitikute vastu algatatud süüdistused polnud vaeva väärt.
© Scanpix

Kui jälgida Venemaa uudiseid, siis torkab silma see, kuidas selles totalitaarses riigis on just Ukraina agressiooni ajal suukorvistatud kogu meedia, kellelgil ei lubata kahelda sõja “õigsuses” ning inimesi, kes neid seadusi eiravad, saadetakse vanglasse – ometigi õnnestus “iseseisva Vene väljaande” Meduza ajakirjanikel pääseda Venemaa siseministeeriumi andmebaasi. Ja ei toonud nad sealt ära mitte dokumente Kremli rünnakuplaanide kohta, vaid üsna tühise dokumendi.

Guugeldades saab teada, et “Meduza on Venemaa interneti- ja sotsiaalmeediaväljaanne, mida juhitakse Riiast. Väljaande asutas Galina Timtšenko, kes oli varem Lenta.ru peatoimetaja. 2021. aastal klassifitseeriti väljaanne Venemaal välismaiseks mõjuagendiks.” Ja seesama “välismaine mõjuagent” kolab ringi Venemaa riigivõimu andmebaasides, võtmaks sealt välja nimekirju, mis tegelikult suurt tähtsust ei oma.

BNS kirjutas sel nädalal: “Vene Siseministeerium algatas kriminaalasja Eesti peaministri Kaja Kallase, aga ka riigisekretäri ning Leedu kultuuriministri ja Leedu Seimi liikmete vastu,. “Meduza” ajakirjanikud said juurdepääsu Venemaa siseministeeriumi andmebaasile, kus on loetletud isikud, keda tagaotsitakse kriminaalkuritegude süüdistustega. Nende hulgas on ka Kaja Kallas.

“Esimest korda ajaloos on Vene tagaotsimises teise riigi peaminister – Eesti peaminister Kaja Kallas, kes on väljendanud toetust Nõukogude monumentide eemaldamisele. Lisaks temale otsivad Vene võimud taga Eesti riigisekretäri Taimar Peterkopi,” teatas “Meduza” oma uurimuses “Keda jahivad jõustruktuurid” teisipäeva hommikul.”

Praegu levivad kahtlused, et selle nimekirja lekitamine ei ole mitte Venemaa salakavaluse paljastamine (Kremlile olek kasulik, kui see nimekiri oleks ametlik, siis saaks näiteks venemeelselt Lõuna-Aafrika Vabariigilt nende inimeste väljaandmist nõuda, kui keegi sinna satub), vaid see on nende inimeste poliitilistes huvides, kes seal nimekirjas on, eriti enne Euroopa Parlamendi valimisi.

On raske mõista, miks on selles nimekirjas Kaja Kallas, kelle võimuliidu saadikud lükkasid alles jaanuaris tagasi EKRE eelnõu pronkssõduri eemaldamise kohta avalikust ruumist – väidetakse ju uudistes, et Venemaa algatas kriminaalmenetluse, kuna Eesti peaminister on väljendanud toetust Nõukogude monumentide eemaldamisele. Tegelikult on asi vastupidine. Sellest, et “natsionalistide russofobne katse sõdur-vabastajat lammutada kukkus läbi”, kirjutas ka Vene meedia, viidates ka sellele, et võimuparteid olid eelnõu vastu. Ja miks on nimekirjas antud kontekstis täiesti mõttetu tegelane, riigisekretär Taimar Peterkop?

Kremli ruupor Pravda rõõmustab: russofoobia on ohtlik, Eesti parlament ei julgenud pronkssõdurit hävitada

Poliitikas ei toimu miski niisama. Kui järsku ilmusid välja mingid “nimekirjad”, siis oli see kellelegi vajalik. Rünnata Kaja Kallast ettekäändega, et ta “on väljendanud toetust Nõukogude monumentide eemaldamisele”, oli täiesti mõttetu, sest tänu Reformierakonnale jäi Tallinnasse pronkssõdur alles, samas kui lätlased lammutasid Riia suure memoriaali täiesti maha. Kui Eesti peaministrit oleks kriminaalseks peetud suure (ehkki variserliku) Ukraina toetamise pärast, olnuks see mõistetav, kuid krimiasja algatamine “Aljoša” päästmise eest tundub absurdsena.

Ja küsimus jääb ikka õhku – kuidas “meduusad” Vene siseministeeriumi pääsesid ja ainult nii tühise dokumendi välja tõid?

Loe ka Venemaa sogab vett, et sisutühjade süüdistustega Kaja Kallase positsioone hoopis tugevdada

Uued Uudised