Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE protestis parlamendisaalis automaksu vastu, kuid koalitsioon sõitis sellest üle

-
14.02.2024
RIIGIKOGU SUUR SAAL

Tänasel riigikogu istungit alustas riigikogu aseesimees Toomas Kivimägi (Reformierakond) ette lootusega, et see lõppeb sõbrapäevaselt kohaselt. Paraku nii see ei läinud, sest ta hakkas kohe ülbitsema. Kivimägi segas juba opositsioonisaadikute arupärimiste esitamise ajal vahele saadik Andrei Korobeinikule, mis oli täiesti ebavajalik ja inetu tegevus.

Pool tundi pärast istungi algust katkestas ta istungi, võttes kümneminutilise juhatuse vaheaja, mille kutsus kokku riigikogu esimees Lauri Hussar (Eesti 200).

Enne seda oli EKRE saadikud Rene Kokk ja Henn Põlluaas võtnud solidaarsuse märgiks rahvaga kavandatava automaksu vastu mõneminutilise vaikimise puldis, mida Kivimägi nimetas piinlikuks.

EKRE saadik Varro Vooglaid vastas asespiikrile sellsisulise repliigi järel, et temal on juba üheksa kuud riigikogus piinlik olnud koalitsiooni tegevuse pärast.

Pärast vaheaega lõpetas Kivimägi arupärimiste ja eelnõude esitamise, see olnud juhatuse konsensuslik otsus. Seega ka Isamaasse kuuluva endise Keskerakonna esimehe, riigikogu teise aseesimehe Jüri Ratase soov. Seejärel algasid protseduurilised küsimused.

Ning siis jõudis kätte rahandusministri Mart Võrklaeva aeg oma rahvavaenulikku eelnõud tutvustama

Kuna opositsioonilt on võetud igasugune võimalus kaasa rääkida nii riigikogu suures saalis kui ka komisjonides, siis avaldas EKRE fraktsioon häälekalt protesti, mis mõned nõrganärvilisemad koalitsioonisaadikud leili ajas.

Automaksu tagasilükkamise hääletamise eel pidas EKRE poolt kõne Siim Pohlak, kes kutsus muu hulgas ka rahvast üles oma meelsust näitama, sest muud vahendid enam ei aita. Seaduseelnõu tagasilükkamine hääletati koalitsiooni poolt muidugi maha.

Mis puutub kõlarist helisse, siis selle kohta ütles Martin Helme, et neil ei jäänud protestimiseks midagi muud üle. “Me oleme jõudnud olukorda tänase riigikohtu otsuse järel, et tegelikult on Eestis opositsioonilt kõik vahendid ära võetud kuidagi siis seadusloome protsessi mõjutada või selle ümber isegi lokku lüüa. Meil ei ole enam võimalik muudatusettepanekutega protsessi mõjutada, sest riigikohus ütles, et sisuliselt koalitsioon otsustab, mis on ja mis ei ole obstruktsioon,” lausus Helme.

Helme ütles, et protestiti mitme asja vastu. “Kuidas see automaks on siia tulnud, kuidas komisjonis rikuti reegleid jälle, kuidas riigikogu juhatus rikkus reegleid. Aga jah, meil ei ole mingit mõtet lasta Mark Võrklaeval rääkida väljakannatamatult rumalat ja valelikku juttu oma ettekande ajal, aga mul ei olnud südant takistada teistel opositsioonisaadikutel küsimusi küsida,” lausus ta.