Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO | Martin Helme: Eestis ei muutu midagi paremaks seni, kuni ainus päriselt majandust mõistev ja rahvuslik erakond valitsuses pole

-
15.02.2024
Laadime sisu...

Neljapäeval toimus Riigikogus populistliku Isamaa fraktsiooni algatatud olulise tähtsusega riikliku küsimuse “Eesti majanduslanguses. Mida teha?” arutelu, mille järel võttis sõna EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme, et selgitada rahvuskonservatiivide seisukohti.

“Minu meelest tuleks kõigepealt ikkagi ära fikseerida, kes on teinud ja mida on teinud ja kes on teinud halba ja kes on teinud head. Ei saa jätta kõigile inimestele meelde tuletamata, et kui valitsuses oli Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, siis see oli üks esimesi valitsusi üle pika-pika aja, mis langetas makse. Langetas väga teadlikult makse, muu hulgas muide ka energiamakse ehk gaasiaktsiisi näiteks, aga langetasime ka teisi aktsiise, et elavdada Eesti majandust.

Langetasime ka kütuseaktsiise ja see tõepoolest elavdas Eesti majandust ja tõi kaasa majanduskasvu ning maksulaekumiste paranemise, tõi kaasa ka tööhõive kasvu, palgatõusu ja ekspordi kasvu. Oli väga ühene seos sellel, mida me tegime. Lisaks sellele vähendasime teatud konkreetsetes valdkondades bürokraatiat ja olime üldse võimalikult heaks partneriks ettevõtjatele, tollased ettevõtjaid olid väga tänulikud selle eest ja olid selle ka valmis välja ütlema. Tänasel päeval on meil ettevõtjad, kes ei ole valmis valitsuse kohta midagi ütlema, sest ega neil midagi head öelda ei ole ja nagu mul vanaema õpetas, et kui sul midagi head öelda ei ole, siis on kõige parem vait olla.

Aga kust on saanud alguse siis Eesti suured majandusraskused ja sellest edasi eelarvekriis? Sai alguse 2021. aastal, nii nagu me tookord rääkisime. Kõigepealt oli energiakriis. Valitsus ei teinud midagi, et võtta kontrolli alla plahvatuslikku elektri ja gaasi hinna tõusu. Mitte midagi! Kõik teised Euroopa riigid tegutsesid palehigis, meie valitsus ütles: küll ettevõtjad kohanevad. Juba tookord me hoiatasime ette, mis juhtuma hakkab, ja kõik see on juhtunud. Juba tookord ütlesime: energiakriisile järgneb Eestis ränk inflatsioon.

See on nii läinud. Inflatsioon on olnud Euroopa kõige kõrgem ja kõige kauem kõrge. See tähendab, et kumulatiivselt on Eestis olnud alates sellest ajast, kui Kaja Kallas tuli võimule, kuni tänase päevani inflatsioon 37,5% ja kuskil mujal Euroopas ei ole sellist inflatsiooni selle perioodi jooksul olnud. Sellise inflatsiooniga käib loomulikult paratamatult kaasas ettevõtete konkurentsivõime ränk langus ja majanduslangus.

Majanduslangusele – ja seda me ka ennustasime ette – majanduslangusele järgnes maksulaekumiste langus, mis on kätte jõudnud, ja maksulaekumiste langusega  ja inflatsiooni mõjuga kokku on tekkinud eelarvekriis. Eelarvekriisi süvendab Reformierakonna valitsuse pretsedenditu riigieelarveliste kulude plahvatuslik suurendamine. Nii suure sammuga, nagu on viimased kolm aastat suurendatud riigieelarve kulupoolt, ei ole mitte kunagi Eesti ajaloos kulupoolt suurendatud.

Sellist kulude mahu kasvu ei ole ükski teine valitsus mitte kunagi teinud, kui on olnud Kaja Kallase valitsused. Loomulikult ei tule ju maksulaekumised sellele kulupoole kasvule järgi, eriti olukorras, kus teise käega samal ajal on majandus langusesse keeratud ja maksulaekumised hoopis vähenevad. Eelmisel aastal esimese 11 kuuga käibemaksu laekumine vähenes veerand miljoni võrra. Seesama veerand miljonit siis üritatakse tagasi teha kas automaksuga või käibemaksu tõusuga või ma ei tea, mis teiste maksudega.

Selle asemel, et leiutada juurde uusi makse, ja selle asemel, et selle maksude kehtestamise ja tõstmisega majandust veel sügavamasse kriisi ajada, oleks võinud energiakriisi paremini lahendada ja ei oleks seda langust ja tulude vähenemist olnud. Ega need inimesed, kes on meile selle monumentaalse käki kokku keeranud, ega need inimesed ei ole võimelised seda korda tegema. Selleks on vaja teisi inimesi ja me teame, kes need teised inimesed on.

Need on inimesed, kes siis, kui nad olid valitsuses, langetasid makse ja keerasid majanduse kasvule. Need on Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikud. Nii et nii lihtne see ongi! Ega meil ei ole mingit lootust uskuda või tahta, et reformierakondlik valitsus koos oma käpikutega lõpetab Eesti majanduse hävitamise, Eesti inimeste toimetuleku hävitamise, Eesti riigi põhjalaskmise.

Nad ei oska seda ja isegi, kui nad oskaks, nad ei taha, sest siit me jõuame järgmise suure teemani, see on rohepööre. Ega siis see energiakriis ei tulnud ka tühja koha pealt, see tuli ikkagi ju loosungitest, et majandus peab mahtuma ära looduse sisse, ja mis need muud geniaalsed loosungid on. Rohepöörde selge eesmärk, mitte lihtsalt kogematane kõrvaltulemus, vaid selge eesmärk on vähendada inimeste jõukust. Tuleb vähem tarbida, teile ei pea olema autot, te ei pea nii palju sõitma, te ei pea liha sööma, te ei pea lennukireise tegema, teil ei peaks olema nii soe tuba, teil ei peaks olema nii suur korter, üldse, võtke koomale, elage vaesemalt, makske rohkem makse ja elage vaesemalt. See on rohepöörde deklareeritud eesmärk.

See ei ole mingisugune vandenõuteooria või kogemata juhtunud asi, see ongi eesmärk. Ja seda me näeme, automaksuga seoses me näeme. Meile öeldakse näkku välja: teilt ongi vaja autod käest ära maksustada. Inimestel on liiga palju autosid, inimestel on liiga suured autod, liiga võimsad autod, nad sõidavad oma autodega liiga palju. Me teeme selle korda kehtestades nii rängad koormised, et teil enam ei ole jaksu autot pidada.

Me kõik teame, et Eesti inimesed reageerivad sellele nii, nagu Eesti inimesed ikka reageerivad: ei tule Toompea lossi ette põhupalle põletama ja virtsaga üle valama, ei tule tõenäoliselt ka mingisuguseid muid selliseid olukordi, vaid me nägime, kui tõsteti alkoholiaktsiisi põmmpäiselt, etteennustatavalt, läbikukkunult – maksud sõitsid Lätti. Ja nüüd hakkavad maksud sõitma Leetu. Leedus on ühekordne registreerimistasu, väiksem kui Eestis, muide, ja automaksu ei ole.

Ma ütlen teile ausalt, mina kavatsen oma auto Leetu viia ja siia sellessesamasse Riigikogu hoovi tulla ja parkida, et teile lihtsalt keskmist näppu näidata. Mina ei kavatse seda automaksu maksma hakata ja ma loodan, et kõik Eesti inimesed, kellel vähegi on võimalik, teevad sedasama, et lihtsalt teile näidata, mis nad arvavad teie põmmpäisest, Eesti inimesi vihkavast, Eesti ettevõtlust ja Eesti inimeste toimetulekut hävitavast poliitikast. Teeme ära!

Ja samamoodi hävitab meie põllumajandust rohepoliitika. See, mis toimub Euroopas, on meie silme all lahti rulluv. Kõik ettekandjad täna rääkisid pöörasest bürokraatiast, halduskoormusest, aruandlusest – see on ju kõik rohepöörde nime all tehtud. Ja meie riik loomulikult entusiastlikult, innukalt ja eesrindlikult teeb seda kõike meile. Sellepärast, et meil ei ole oma valitsus. Meil on globalistliku Brüsseli kohalikud käsutäitjad, tallalakkujaid, Eesti vihkajad, kes nimetavad ennast Eesti valitsuseks.

Need inimesed ei tee Eestis midagi korda, need teevad ainult hävitustööd. Senikaua, kuni ei muutu see valitsus, senikaua, kuni ei tule ainus päriselt majandust mõistev ja rahvuslik erakond valitsusse, senikaua ei saa Eestis midagi paremaks minna.”