Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: Eesti 200-ga seotud Nortali osalemine Tiit Riisalo “personaalses riigis” on poliitiline korruptsioon

-
16.02.2024
Martin Helme.
© UU

Riigikogu erakondade esindajad ootavad, et majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo (Eesti 200) annaks avalikkusele ammendavaid selgitusi personaalse riigi arendamise kohta. Seni näeb nende sõnul Eesti 200 asutajaliikme Priit Alamäe juhitava Nortali panus sellesse üsna kehv välja, kirjutab ERR.

EKRE esimees Martin Helme ütles, et tegemist pole lihtsalt huvide konfliktiga, vaid röövimisega päise päeva ajal.

“Kõige elementaarsemal tasemel on tegemist poliitilise korruptsiooniga par excellence. Kogu Eesti 200 mõte on olnud saada IT-ärimeeste rahaga parlamenti ja valitsusse, et siis parlamendi ja valitsuse esindajad IT-ärimeeste investeeringu 200-kordselt  maksumaksja rahaga tagasi maksaks. Kui Nortalid ja muud ärimehed panid 50 000 sisse, siis tagasi tahavad saada 100 miljonit,” kommenteeris Helme.

“Ma loodan, et Eesti avalikkus kui ka otsustajad on praegu natuke targemad, et me ei lase end lihtsalt paljaks varastada. Kui me räägime siin eelarvekriisist ja siis lennuäri kaudu kanditakse kõrvale 100 miljonit ja IT-ärimeestele 200 miljonit, siis meil ei ole ühtegi maksu vaja tõsta, lihtsalt lõpetame varastamise ära,” lisas ta.

Martin Helme ütles veel, et mingit personaalset riiki ei ole ega tule. “Keegi isegi ei teeskle, et see on mingi tõsine asi,” sõnas ta.

“Minu meelest üritatakse nii labaselt avalikkusele mütsi pähe tõmmata, et siis metsik kogus maksumaksja raha sõpradele kantida. Selle nahaalsus on lihtsalt hämmastav. Kui me seda üldse tõsiselt võtame, siis me peame seda tõsiselt võtma ohuna privaatsuse vastu. Et kõiki meie elu aspekte tahetakse panna kuhugi andmebaasidesse ja meid nendest andmebaasidest sõltuvaks teha. Ja selle eest võetakse meilt veel sadu miljoneid eurosid,” lausus Martin Helme.

BNS kirjutas varem: “Majandusministeeriumi (MKM) avaldatud personaalse riigi visioonidokument on sisult kopeeritud Eesti 200 liikmetega seotud ettevõtte Nortal rahastatud ja varem avaldatud uuringust, kirjutas Eesti Päevaleht kolmapäeval.

Nortali suuromanik Priit Alamäe on üks erakonna Eesti 200 asutajaid ning erakonna rahastajaid, olles toetanud seda aastate jooksul 439 000 euroga.

Eesti Päevaleht (EPL) toob välja, et majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) tänavu veebruaris avaldatud visioonidokumendis, mida tutvustatakse sõnapaariga “personaalne riik” esineb identseid sõnastusi Nortali koostatud valge raamatuga, mis ilmus mullu sügisel.

Kahes justkui eraldiseisvana valminud visioonidokumendis on üks-ühele sarnased nii toodud näited, märksõnad, loosungid kui ka isegi lahendusi tutvustavad illustratsioonid, märkis leht.”