Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase välismaised jutud Ukraina toetamisest on Avdijivka langemise ja poole miljoni mürsu vajakajäämise taustal variserlikud

-
17.02.2024
Kaja Kallas ei täitnud oma Ukrainale antud lubadust mürskude osas.

Eesti peaminister Kaja Kallas on väidetavalt välismaalt populaarne just Ukraina väidetava toetamise pärast, kuid sealjuures jäetakse märkimata, et tema eneseupituslikud algatused on Ukrainat hoopis kahjustanud.

1. uudis: Ukrainal läheb rinnetel kehvasti.

KIIEV, 17. veebruar, AFP-BNS – Ukraina väeüksused taandusid riigi idaosa rindelinnast Avdijivkast, kus olukord halvenes viimastel päevadel olulisel määral, ütles piirkonna väe juhtimisega tegelev kindral Oleksandr Tarnavskõi laupäeva varahommikul.

Venemaa jaoks on tegu olulise sümboolse võiduga enne 24. veebruaril täituvat täiemahulise sõja alustamise teist aastapäeva ning tähistab ühtlasi suurimat maa-ala hõivamist pärast mullu maikuud, mil vallutati Bahmut.”

2. uudis: relvadest ja laskemoonast on Ukrainal suur puudus.

MÜNCHEN, 17. veebruar, STT-AFP-Interfax-BNS – Maailm ei peaks küsima Ukrainalt, millal sõda Venemaa vastu lõpeb, vaid küsima hoopis endalt, miks Vene režiimi juht Vladimir Putin suudab  endiselt jätkata sõda Ukraina vastu.

Zelenskõi ütles, et Ukraina võitlust Venemaa vastu hoiab tagasi kaugmaarelvade ja suurtükilaskemoona nappus.

“Ukraina hoidmine kunstlikus relvade puuduses, eriti suurtükkide ja kaugmaavõimekuste puuduses, võimaldab Putinil kohaneda sõja praeguse intensiivsusega,” ütles ta Münchenis.

3. uudis: Kaja Kallase “Eesti algatus” lubas tänavu 20. märtsiks Ukrainale miljon mürsku (see ei sõltunud küll ainult Eestist, kuid algatajal on moraalne vastutus).

Delfi, 20. märts 2023: “Eesti algatus saab teoks. EL-i liikmesriigid saadavad Ukrainale miljon mürsku. Eesti kaitseminister Pevkuri sõnul on Eesti algatuse eesmärk anda Ukrainale hädavajalikku sõjalist abi nii kiirelt kui võimalik. „Eelkõige on Ukrainal vaja praegu laskemoona ja saime täna selgelt kirja eesmärgi – saata vähemalt 1 miljon 155 mm kaliibrilist mürsku Ukrainale järgmise 12 kuu jooksul,“ selgitas Pevkur.

4. uudis: miljonit mürsku ikkagi ei leita.

ERR, 14. november 2023: “Saksamaa kaitseminister Boris Pistorius ütles täna, et Euroopa Liit ei suuda Ukrainale tarnida miljonit mürsku järgmise aasta märtsiks. Kolleegidega Brüsselis kohtunud Eesti kaitseministri Hanno Pevkuri sõnul pole see eesmärk siiski maha maetud.”

5. uudis: Eesti kaitseminister teeb halva mängu juures head nägu, pool miljonit mürsku märtsiks Ukrainasse ei jõua.

Delfi 31. jaanuar 2024: „Saame täna häid uudiseid edastada – täidame lubaduse tarnida Ukrainale miljon mürsku. Olgugi, et need kõik ei jõua märtsiks Ukrainasse, on meil kindlus ja teadmine, et see juhtub ja riigid on oma panused selle eesmärgi täitmise suunas teinud. Kokkuleppe kohaselt on juba jõudnud või jõudmas märtsiks Ukrainasse üle poole miljoni mürsu ning aasta lõpuks veel üle 600 000 mürsu, ehk kokku üle 1,1 miljoni,“ ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

6. uudis: suurtükkide moona on kõige rohkem vaja.

Postimees kirjutas 2023. aasta aprillis: “Koos õhutõrjega on suurtüki laskemoon hetkel kõige kriitilisem Ukraina sõjaline vajadus võitluses agressori vastu. Ukrainal kulub iga kuu umbes 60 000-210 000 suurtüki mürsku, samas kui Venemaa Föderatsioon kasutab iga kuu 600 000-1,8 miljonit mürsku.”

7. uudis: Kaja Kallas kiitleb edasi.

TALLINN, 17. veebruar, BNS – Peaminister Kaja Kallas kohtus reedel Müncheni julgeolekukonverentsi veerel USA Ukraina majanduse ülesehitamise eriesindaja Penny Pritzkeriga, et arutada Eesti ja USA koostöö laiendamist Ukraina ülesehitamisel.

„Mul on väga hea meel, et USA on huvitatud koostööst meiega. Koos suudame teha rohkem ja edukaid projekte laiendada,” ütles Kallas kohtumise järel.”

Kaja Kallas ei häbenenud siis oma valesid, kui tema abikaasa Vene-äriga vahele jäi ja tema ise oli sellesse ärisse 370 000 eurot lisanud. Nüüd ei häbene ta ilmselt sedagi, et Ukrainal pool miljonit mürsku õigeks ajaks saamata jäi. Moraalne vastutaja on siiski tema.

Kaja Kallase valitsuse äärmine ebakompetentsus väljendub selles, et algatust tehes ei uuritud järele Euroopa võimekust see kogus mürske leida. Kui ei osatud Ukraina aitamisel midagi ette näha, siis ei osata ilmselt ka Eesti enda kaitsevõimekusi hinnata ja puudusi likvideerida.

Tegu on kogu Euroopa Liidu Ukraina-suunalise läbikukkumisega Eesti ja Kaja Kallase eestvedamisel. Postimees kirjutas 13. veebruaril: “Euroopa vajab kümme aastat, enne kui ta on täielikult valmis end kaitsma, ütles Saksamaa suurima kaitsetööstusettevõtte Rheinmetall juht Papperger BBC-le. «Laskemoonavarusid sisaldavad laod on tühjad,» tõdes Rheinmetalli boss uue relvatootmistehase ehitamist tähistaval pidulikul tseremoonial.” Seega neid mürske polnud ja pole kusagilt võttagi.

Uued Uudised