Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

URMAS REITELMANN: Meenutame, mida väljendas Navalnõi Krimmi liitmisel Mordoriga

-
17.02.2024
URMAS REITELMANN

Aleksei Navalnõi surm päästis paisu tagant valla kõikvõimalikud vandenõuteooriad. Otsa tegid lahti vene kollased kõmulehed, nüüd võtavad sõna igasugu tubli laulurahva “eksperdid”. Ei viitsi nende haigetesse fantaasiatesse süveneda, tõde on sootuks proosalisem.

Esiteks ei kujutanud kadunuke puutini režiimile vähimatki ohtu ega olnud mingisugune opositsiooni liider. Tegelikult ei eksisteeri Venemaal mingit poliitilist opositsiooni. Venelased on puutini valitsemisega ülimalt rahul, aktsepteerivad sõda ja tunnevad elust rõõmu. Venemaa majandusel läheb väga hästi, IMF ennustas selle aasta majanduskasvuks 2,6%, olles ainus kasvava majandusega riik Euroopas ja seda nn. sanktsioonide tingimustes. Poodide kaubavalikust võime meie siin ainult unistada, Levada ülevenemaaline küsitlus näitas, et venelased oma igapäevases elus sanktsioone ega sõda ei tunneta.

Navalnõi surm jätab tavalise venelase täiesti külmaks, enamusele meenus mehe nimi ilmselt alles uudisest kuuldes, hea kui see üldse midagi ütles. Vandenõuteooriad patravad mingitest nüüd Venemaal käivituvatest protsessidest. Ei käivitu seal midagi. Jaburamad teooriad jutustavad ajastatud tapmisest ja Kremli sõnumist Müncheni julgeolekukonverentsist osalejatele. Teised räägivad mõrvast, mis oli ajastatud enne valimisi. Mida veel? Puutini valimisvõidus ei ole mingitki kahtlust, mis kasu tapmine talle toob, kui valimised, sarnaselt Eestile, on valitseva režiimi absoluutse kontrolli all? Lääne soovmõtlemine lõi Navalnõist parema tegelase puudumisel kuvandi kui demokraadist, kes võinuks muuta Venemaa läänelikumaks ja demokraatlikuks riigiks. Lääs astub siin idioodi järjekindlusega ikka ja jälle sama reha otsa. Vene režiim sellisel kujul sobib venelastele suurepäraselt. Kaetud laud ja odav viin, kujutluspilt messiaanlikust rahvast ja erilisest missioonist ning hirm, mida need naabrites tekitavad, täidavad venelase südame õndsa rahuloluga. Kardavad, järelikult austavad.

Ja lõpuks meenutame, mida väljendas “vene demokraatia isa” Krimmi liitmisel Mordoriga. Puhas rõõm ja ülistuslaul. Kadunuke oli täiesti tavaline suurvene siga ega erinenud puutinist oma vaadetelt karvavõrdki, paljud dissidendid peavad teda aga tavaliseks suliks ja kriminaaliks ning FSB agendiks.

Navalnõi eluloos on väga palju vastamata küsimusi ja kahtlast, mis neid väiteid kinnitavad.

Urmas Reitelmann

URMAS REITELMANN: Eestis ja Saksamaal taastatakse rõõmsalt natsirežiimi