Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eritrealaste lõõmav “kultuurielu”: Haagis sai nende omavahelistes löömingutes viga ka kuus politseinikku

-
18.02.2024
Aafrika kultuur Haagi ooperihalli juures.
© Scanpix

Euroopas on juba tavaliseks saanud, et Aafrikast pärit eritrealaste niinimetatud kultuurifestivalid lõpevad alati nende omavaheliste löömingutega – seda on juhtunud Saksamaal, Rootsis, Hollandis ja koguni Venemaal.

Haagis puhkesid pühapäeva hommikul eritrealaste rivaalitsevate rühmituste vahel kokkupõrked, kannatada sai vähemalt kuus korravalvurit ja 13 isikut võeti kinni, teatas Hollandi politsei.

Politsei eriüksus kasutas eritrealaste vastu pisargaasi. Politsei teatel puhkesid kokkupõrked Eritrea valitsuse pooldajate ja vastate vahel, kes osalesid kohtumisel Haagis.

Vägivallatsejad panid põlema kaks politseisõidukit ja ühe reisibussi. “Rahutuste ajal pilluti politseinike ja tuletõrjebrigaadi suunas kive, ilutulestikurakette ja teisi esemeid,” ütles politsei. Korrakaitsjad võtsid kinni 13 isikut.

“Vägivalla kasutamine politseinike ja varustuse vastu on õõvastav ja lubamatu,” ütles Haagi linnapea Jan van Zanen.

Immigratsioonivastane parempoolsete juht Geert Wilders postitas sotsiaalmeedias fotosid märulist ning lisas juurde suurte tähtedega: “VAHISTADA JA DEPORTEERIDA”.

Ta kirjutas seejärel suhtlusvõrgustikus X, et “Hollandil on sellest juba tõesti kõrini.”

Ametlikel andmetel elab Hollandis umbes 25 000 eritrealast. Eritrea valitsuse toetajate ja vastaste vahel on ka varem kokkupõrkeid aset leidnud.

Eritrea on riik Aafrikas Punase mere ääres, mis oli kunagi Itaalia koloonia. Kui itaallased asumaast loobusid, haaras naaberriik Etioopia, kellel puudus väljapääs merele, Eritrea enda kätte. Eritrealased pidasid 30 aastat iseseisvussõda ning saavutasid 1993. aastal sõltumatuse, kuid on seejärel sõdinud alatasa jälle Etioopiaga ning riiki valitseb autoritaarne režiim, mistõttu sealt on paljud põgenenud.

Omapärane ongi see, et Euroopa tänavatel läheb tavaliselt lööminguks praeguse valitsuse pooldajate ja vastaste vahel, kusjuures pooldajad peaksid ju kodumaal olema. Enamik kokkupõrkeid toimub Eritrea kultuurifestivalidel. (AFP-BNS-UU)