Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Tristjan-Erich Karjus: meie kehv majandusseis on teadlikult selliseks mõjutatud

-
19.02.2024
Sinises Äratuse lipud
© UU

Me oleme esimest korda oma majandusega jõudnud punkti, kus meil on nii töötajate kui ka töökohtade puudus.

Kuidas me jõudsime sellisesse seisu?

Valitsus, kelle võimu all olukord aset on leidnud, on püsinud võimul umbes 20 aastat. Tegemist peaks olema majanduslikult väga kogenud poliitikutega. Seega ei saanud me sellisesse seisu jõuda kogemata, vaid läbi strateegiliselt mõjutatud situatsiooni.

Miks peaks majandust meelega põhja viima?

Huvitaval kombel samal ajal kui rahvas vaesub, rikastuvad riiklikud ettevõtted. Näiteks võib tuua RMK, Eesti Energia ja teisigi. Tegu on ilmselge varade ümberjagamisega, millest tõenäoliselt saavad kasu ka seda soodustavad poliitikud.

Mille tõttu on Eestis nii töötajate kui ka töökohtade puudus?

Kõrgete maksude tõttu ei ole väikefirmad võimelised konkuratiivset palka maksma. See omakorda tekitab olukorra, kus ettevõte ei saa areneda. Enamik inimesi otsib kõrgemalt tasustatud tööd, sest miinimumpalgaga ei ole võimalik hakkama saada. Kõrgepalgaliste ametikohtade peale saamine nõuab omakorda aga paremat haridust ja palju kogemust.

Kahjuks läheb paljudel inimestel õpingute peale investeeritud aeg raisku, sest piisavate teadmiste ja oskuste omandamise ajaks ei ole vastavale erialale enam töötajaid juurde vaja. Kõik see tekitab olukorra, kus väikefirmadesse ei taha keegi madala palga tõttu tööle minna, aga samas suuremates firmades on kõik töökohad juba võetud.

Kuidas selline surnud ring mõjutab Eestit tervikuna?

Kõige suurema paugu on saanud meie riigi iive. Miinimumpalgaga töötajatel ei ole piisavalt palju raha, et last üleval pidada. Seevastu inimesed, kes on endale loonud tugeva karjääri, on tavaliselt juba liiga vanad, et üle kahe lapse saada. Lisaks on paljud eestlased kolinud riikidesse, kus on toimetulemine kergem ja perekonna loomine võimalikum.

Mis on lahendus?

Majandust tuleb kohe kindlasti toetama hakata, et väiksemad ettevõtted suudaksid elus püsida ja tänu sellele oma osa tagasi anda. Toetus algab maksude langetamisest kuni rahaliste toetustega sektoritesse, mis seda vajavad. Loomulikult tuleb suurendada ka lapsetoetust, et ka miinimumpalgaga inimesed saaksid oma pere luua ja seeläbi Eesti iivet suurendada.

Tristjan-Erich Karjus

Sinise Äratuse juhatuse liige