Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Raport: USA luure eestvedamisel nuhiti Trumpi ja tema meeskonna järele üle kogu maailma

-
20.02.2024
Mees, keda tema vastased kardavad.
© Scanpix

Ameerika Ühendriikides eelmisel nädalal avalikustatud raporti kohaselt suunas USA luurekogukond (US IC) oma välisliitlasi enne 2016. aasta presidendivalimisi luurama Donald Trumpi ja tema kampaaniameeskonna järgi, seda juba 2016. aasta suvel, ammu enne nn Trumpi Vene sidemete uurimise algust.

Twitteri failide avalikustamisega tuntuks saanud Michael Shellenberger, Matt Taibbi ja Alex Gutentag, kellel on ka lähedased sidemed USA esindajatekoja alalise luurekomisjoniga (HSPCI), tulid välja aruandega, milles paljastatakse, kuidas US IC pöördus luureliidu Five Eyes (kuhu kuuluvad USA, Ühendkuningriigi, Kanada, Austraalia ja Uus Meremaa) poole palvega jälgida Trumpi ja tema lähedasi toetajaid ning jagada kogutud andmeid USA luurega. US IC allikate kohaselt määrati jälgimise alla 26 Trumpi lähedast liitlast.

Varasemate andmete kohaselt oli Trumpi Vene sidemete pettuse peamiseks informaatoriks Suurbritannia valitsusside peakorter (GCHQ), kuid uuemad allikad lükkavad selle väite ümber ja kinnitavad, et hoopis USA luurekogukond oli see, kes palus välisliitlastel võtta sihikule Trump ja teatud isikud tema kampaaniameeskonnas. Väidetavalt peeti neid isikuid lihtsaks sihtmärgiks, kuna neil puudus kogemus desinformatsiooni ja luuretöötajatega. Jälgimise alla võetud isikute hulgas oli näiteks USA kaitseluureagentuuri endine juht Michael Flynn ja Trumpi välispoliitika nõunik Carter Page. Ka Trumpi nõuniku George Papadopoulosega võeti ühel korral ühendust. Nimelt pöördus tema poole Malta professor Josef Mifsud, kelle kohta väitsid esindajatekoja demokraadid, et tegemist on Kremliga seotud isikuga. Tegelikult oli Mifsud ühe allika sõnul professor, kes töötas Briti luure MI6 heaks.

2021. aastal mõisteti endine FBI jurist Kevin Clinesmith tingimisi vangi, kuna ta tunnistas, et võltsis e-kirja, mis oli aluseks Trumpi endise nõuniku Carter Page’i pealtkuulamise pikendamisele. Eelmise aasta märtsis jõudis aga eriprokurör John Durham pärast neli aastat kestnud uurimist järeldusele, et FBI-l puudusid 2016. aasta presidendivalimiste ja Donald Trumpi nn Vene sidemete uurimisega alustamiseks igasugused vettpidavad tõendeid.

Ilma loata luuretegevus on USA-s ebaseaduslik ja uue raporti valguses süveneb ilmselt ka mure USA julgeolekustruktuuride võimaliku sekkumise üle 2024. aasta presidendivalimistesse.

Allikas: The New York Post