Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallas pole sugugi nii kõva tegija, kui temast püütakse muljet jätta – mitmed Baltimaade poliitikud on temast üle

-
22.02.2024
Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis on Kaja Kallasest kõvasti tuntum ja seega suur konkurent ametikohtadele EL-is.
© Scanpix

Eestlased teavad kahjuks vähe oma lõunanaabritest lätlastest ja leedukatest ning seda eriti poliitika ja poliitikute osas – paraku on seal kõvasti tuntumaid tegelasi kui Eesti tipp-poliitikud.

Kaja Kallase mainekujundus püüab jätta muljet, et niipea kui Eesti naispeaminister kuskile ilmub, tõusevad kõik kohe püsti ja aplodeerivad. Kui see pisut paika peabki, siis ilmselt seavad vanemad meespoliitikud lipsud otse sellepärast, et ta on kena naine, aga mitte sellepärast, et ta oleks tark ja sarmikas naispoliitik. Sest kuulates Kaja Kallase kõnepruuki Riigikogu infotunnis, ei tahaks hästi uskuda, et ta “maailma vägevate” seltskonnas targemat juttu ajaks kui “koroonamaskid kahes Bangladeshi külas”.

Baltikumis on palju poliitikuid, kes “säravad” rahvusvahelisel areenil ja üks neist on Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis, keda tuntakse ja hinnatakse maailmas kõvasti rohkem kui Kaja Kallast.

BNS vahendab: “Balti ja Poola poliitikud pakuvad Kallasele konkurentsi EL-i kohtadele” ehk “Euroopa Komisjoni kaitse- ja välispoliitika ametikohti soovivad ka Läti, Leedu ja Poola poliitikud, Müncheni julgeolekukonverentsil paistsid lisaks Kallasele silma Poola välisminister Radoslaw Sikorski, Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis ja Läti välisminister Krišjänis Karinš. Neid peetakse ka Kallase suurimateks konkurentideks.”

Kaja Kallas ei ole maailmapoliitikas mingi “vapustav avastus”, vaid on tegelikult üks paljudest poliitikutest, kellel on oma head ja vead, kes ühtele meeldivad ja teistele mitte, kuid tema mainekujundajad on loonud Kallasest pildi kui kellestki erilisest. See on tegelikult kõverpilt, Eesti naispoliitikutel tuleb koha eest suures poliitikas väga kõvasti võidelda, sest silmapaistvaid naispoliitikuid on liberaalses poliitsüsteemis hetkel tohutult, kuna naisi lausa veetakse poliitikasse.

Ekspresident Kersti Kaljulaid pole siiani midagi erilist saavutanud ega saavuta ka Kaja Kallas, nende nimed lihtsalt lipsavad igalt poolt läbi. Ka BNS-i uudises märgitakse: “Samas ei soovi paljud Lääne-Euroopas näha EL-i kõrge esindaja või kaitsevolinikuna inimest, kes on Venemaa suhtes kriitiline. Lääneeurooplased pelgavad tugevate seisukohtadega esindajat, sest mitme riigi jaoks on oluline suhete hoidmine Venemaaga ja EL-i stabiilsus.” Tundub, et Kaja Kallasele kindlustatakse selle väitega tagasiteed juhuks, kui ta konkurentsi ei läbi. Tema “Vene-kriitilisus” aga on rohkem tehislik, ainult tema kõnede baasil tekkinud, samas kui reaalsuses on Kaja Kallas segatud äridesse Venemaaga ning ta kukkus läbi ka “Eesti initsitatiiviga” “miljon mürsku Ukrainale”.

Leedu välisminister Gabrielius Landsbergis on mõjukuselt ja nähtavuselt igati Kaja Kallasest üle ja jätab Margus Tsahkna kaugele selja taha. Ka Leedu president Gitanas Nausėda jätab Eesti riigipea Alar Karise kõvasti varju. Ega meie Balti sõbrad ka maga, Läti on Eestist kõvasti ees nii riigikeele positsiooni tugevdamisel ja Vene mõjude vähendamisel kui ka sovjetiaja mälestusmärkide kõrvaldamisel.

Rahvusvahelisel areenil Kaja Kallas lihtsalt on. Ei midagi erilist. Kodumaal on ta aga vihatud, viimane populaarsusuuring andis talle ainult 19 protsendi küsitletute toetuse.

Uued Uudised