Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Riigikogu võimusaadikud lükkasid tagasi EKRE eelnõu, mis keelanuks ähmase tausta ja vastutusega valimisliidud

-
22.02.2024
Kui EKRE eelnõu läinuks läbi, polnuks valimisliitudel järgmistele kohalike volikogude valimistele enam asja.
© UU

Riigikogu võimuenamus lükkas neljapäeval esimesel lugemisel tagasi Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu, mis oleks keelanud valimisliitude osalemise kohalike volikogude valimistel. Eelnõu kohaselt saanuks kohalikesse volikogudesse kandideerida kas erakonna nimekirjas või üksikkandidaadina.

Eelnõu sisu kandis ette EKRE saadik Henn Põlluaas:

“Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna poolt esitatud kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse muutmise seaduse eelnõu tähendab see seda, et selle eelnõu põhjal viiakse kohalike omavalitsuste valimised sarnaseks Riigikogu valimistega, kus ei ole valimisliidud kui juriidilised seltsingud enam osalised valimistel, vaid nimekirjade esitamise õigus jääks vaid erakondadele ja seeläbi ka saab olema selgelt väljendatud poliitiline vastutus.

Me teame ju, ilmselt kõik erakonnad ja enamik teist, kes te siin saalis olete, kuivõrd ebastabiilsed moodustised on kohalikud valimisliidud, mis koosnevad väga eripalgelistest inimestest, väga erinevate huvidega inimestest, kes on pahatihti kokku tulnudki just nimelt ainult valimiste puhuks. Ja peale valimisi me näeme, kuidas nad jooksevad laiali, kuidas liitutakse erakondadega, teiste valimisliitudega. Kohalikul tasandil sellisest jätkuvusest ja ka poliitilisest vastutusest läbi valimisliitude rääkida ei saa. Sest kui järgmistel valimistel erakonnad on endiselt olemas, siis seniseid valimisliite ei pruugi enam olla, selle asemel on hoopis mingisugune uus valimisliit, kus võivad olla isegi samad inimesed, aga kes ju mingisugust järjepidevust ega vastutust ei kanna.

Just nimelt selleks, et tuua stabiilsust kohalike omavalitsuste volikogudesse ja nende liikmetesse ning rõhutada ja suurendada  vastutuse momenti, me olemegi selle eelnõu koostanud. Eks nendel samadel põhjustel ju kunagi kaotati valimisliidud ka Riigikogu valimistel.”

EKRE saadik Siim Pohlak rääkis konkreetsest vallast: “Üks kaalutlus, miks see eelnõu vajalik oleks … Ma ise olen Kose volikogu liige, meil seal elu käib niimoodi, et vald on paari kohaliku ärimehe haardes, kes tegelikult teenivad valla vara pealt tulu, ostavad seda olematute hindadega kokku vallavalitsuse käest ja nii edasi. Igaks valimiseks tehakse uus valimisliit, justkui jälle uus jõud, uus asi tuleb. Pooled näod on samad ja jätkub selline korruptiivse mustriga käitumine.”

Põhiseaduskomisjon tegi ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Tagasilükkamist toetas 45 ja selle vastu hääletas 11 Riigikogu liiget.

Riigikogus on juba kord nii, et eelnõu võib olla kui hea tahes, võimuliit hääletab selle maha puhtalt ainult sellepärast, et see tuli opositsiooni käest.

Uued Uudised