Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Meedia: Stockholmi Eesti Maja pakkus peavarju majanduskurjategijatele

-
22.02.2024
Stockholm
© Scanpix

Lisaks eestlaste kultuurikeskusena tegutsemisele üürib kesklinna jõukas Norrmalmi linnaosas asuv Eesti Maja hoones olevaid kortereid välja eraisikutele ja maja kolmandal korrusel tegutses alates 2011. aastast ka Eesti ettevõtte 1Office samanimelise tütarfirma kontorihotell, vahendas Postimees.

Kui Hem & Hyra külastas maja, oli 10ffice’i postkasti küljes märge, et nende pinnale oli registreeritud 142 firmat, millest paljud on seotud kuritegevusega või lasub neil kahtlus ebaseaduslikus tegevuses.

Samuti on 1Office’i klientide seas raamatupidamiskuritegudes kahtustatavate Hongkongi ja USA päritolu isikute riiulifirmasid ning ettevõtteid, mida seostatakse allkirjade võltsimise ja firma tegelikke kuritegelikke omanike kaitsvate variisikute kasutamisega.

1Office pakub teenust, kus kliendid saavad 15 500 krooni eest aastas osta valmis firma. Stardipakett, mis annab aadressi Rootsis, raamatupidamisteenuse ja Rootsi elanikust kontaktisiku firma juhatusse, maksab 14 000 krooni. Lihtsalt Rootsi isikukoodiga inimese hankimine juhatusse maksab 6000 krooni.

Just Taave Sööt Vahermägi on ühenduslüli Eesti Maja ja 10ffice’i vahel: lisaks Eesti Maja juhtimisele on ta alates 2011. aastast 10ffice’i juhatuse liige. Samal ajal on olnud Sööt Vahermägi juhatuse liige ka paljudes kontorihotelli teenust kasutavates välisomanduse firmades, sealhulgas rahapesuga tegelenud Hexamonis ja makse vältides elektroonikat eksportinud firmas. Kokku on tal praegu roll 76 ettevõttes ning lisaks on ta varem olnud seotud 132 firmaga, millest mitmed on läinud pankroti ja mille esindajatel lasub kahtlus majanduskuritegevuses.

Sööt Vahermägi eitab igasuguseid süüdistusi seotuses kuritegevusega. „See on väga kahetsusväärne, et on ettevõtteid, kes on sedasi käitunud. Pean ütlema, et olen üsna jahmunud, kui ma seda kuulen. See on midagi, millest ma ei teadnud enne, kui te seda ütlesite,“ väitis ta Hem & Hyrale. „Ma ei arva, et see oleks sugugi tõsi, et me võimaldame majanduskuritegevust.“

Korruptsioonivastase võitlusega tegeleva ühenduse Transparency International varasem Rootsi haru juht ja praegu ettevõttes Advisenses majanduskuritegevuse ennetamisega tegelev Louise Brown ei pea Eesti Maja juhi õigustusi aga asjakohaseks. „On selge, et see on kurjategijate tee Rootsi. Pakutav lahendus on selge rahapesu ja muude finantskuritegude võimaldaja,“ ütles ta Hem & Hyrale.

E-residentidele tervik-ärilahendusi pakkuv 1Office teenindas Eestis äri ajavaid välismaalasi juba enne e-residentsuse algatamist. „Programmi tulekuga suunasime oma kliendid sellega liituma, sest võimalus kasutada riigi avalikke e-teenuseid lihtsustab äritegevust palju. See on riigipoolne usaldustempel kogu Eesti ärisektorile, uks meie ärimaastikule,“ rääkis tegevjuht Ragnar Everest Postimehele jaanuaris. “E-residentsus on teenusmajanduse sektori Eestis õitsele löönud ja tekkinud on väga palju ettevõtjaid, kes e-residentidele teenuseid pakuvad,“ ütles Everest.

Juba aasta tagasi kirjutas ERR, et Euroopa Nõukogu rahapesu vastase võitlusega tegeleval komiteel Moneyval oli etteheiteid Eesti e-residentsuse programmi kohta. Rahapesu andmebüroo juhi Matis Mäekeri sõnul puudutasid põhilised etteheited e-residendi staatuse andmise taustakontrolli meetmeid ning Eestis loodud ettevõtte mujal riigis kasutamise riskide maandamist.
“Neid etteheiteid oli selle kohta, et me oleme sisse lasknud isikuid, kellele võib-olla ei oleks pidanud seda e-residentsust andma,” ütles Mäeker ERR-ile.

Näiteks said kontrollisüsteemist läbi ja e-residentideks kaks Põhja-Korea residenti, kes elasid Euroopa Liidus. Põhja-Koreale on aga rahapesu tõkestamise ja terrorismi rahastamise tõkestamise eesmärgil seatud finantsmaailmas väga suured piirangud.

 

Loe siit:

https://www.err.ee/1608864098/euroopa-rahapesuraportis-olid-tugevad-etteheited-e-residentsuse-programmile