Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kas suudetakse kordki Leie kandi rahvast kuulata või jäävad need hääled hüüdjaks kõrbes?

-
23.02.2024
liiklusmärk
© UU

1995. aastal valmis Leies koolimaja, kus alustas 142 last ja töötas raamatukogu. Nüüdseks on kool suletud ning peatselt saab majast hooldekodu, mis tähendab, et teised asutused kolivad minema.

See, kui jaanuarikuisel Viljandi vallavolikogu istungil tehti teatavaks, et Leie lasteaiarühm võib oma asjad kokku pakkida ja lapsed saadetakse seitsme tuule poole, tekitas kohalikes suurt nördimust. Aastaid on Leie piirkond pidanud võitlust oma väikese kooli ja lasteaia nimel. Kui kool suleti, lubati, et lasteaed jääb. Kui hakati majale uut peremeest otsima, lubati, et tehakse kõik endast olenev, et lasteaed saaks oma ruumid alles jätta. Üks murtud lubadus teise järel on lõhet Leie ja vallavalitsuse vahel aina suurendanud.

Kuigi hooldekodu ning sellega kaasnevad töökohad on piirkonnas igati tervitatavad, on keeruline muutustest rõõmu tunda, kui need tulevad sellise hinnaga. Sipelgapesa lasteaiarühma sulgemine on olnud kohalikele viimane piisk karikasse. Seni kannatlikud inimesed tõugati tegutsema.

Veebruaris algatati veebikeskkonnas ja paberil allkirjade kogumine, et lasteaiarühm saaks Leies tegevust jätkata. Anti 178 toetushäält, mis on meie kodukandi kohta kõnekas tulemus. Lisaks asutati mittetulundusühing Meie Leie, mis koondas aktiivsed ja murelikud piirkonna inimesed, kes avaldasid soovi, et vald siia piirkonda rohkem panustaks. Leie kogukond tundis, et kuidagi tuleb oma hääl kuuldavaks teha: meie oleme siin ja me tahame, et meiega arvestataks!

Viljandi vald on üks Eesti suurimaid, sellegipoolest on vallavalitsuse kohustus arendada kõiki piirkondi võrdselt. Omavalitsused peavad lähtuma kogukonna huvidest ja selle liikmete arvamusega arvestama, muidu ei saa me demokraatiast rääkida. Leie ei ole (veel) passiivne ja väljasurev ääremaa, kuid vallavõimu praegune poliitika selliseks ta vägisi surub.

Samal ajal kui vallavõimule tundub pooleldi täidetud lasteaiarühm kulukas ja ebamõistlik, astub vallavanem väikese Tarvastu gümnaasiumi kaitseks välja. Leie Sipelgapesa lasteaiarühmal ja Tarvastu gümnaasiumil on üht-teist ühist: nad on tavapärasest väiksemad, kuid suudavad siiski pakkuda kvaliteetset ja head teenust, mõlemad on kogukonnale olulised ning nende sulgemise korral kannataks kohalik elanikkond. Kui üks võetakse oma kaitsva tiiva alla, siis teine heidetakse üle parda. Kust selline vahetegemine tuleb, võib igaüks ise mõelda.

On endiselt kummastav näha lasteaiarühma sulgemist olukorras, kus pealetulevaid lapsi on ning naaberlasteaedades on järjekorrad ja kohapuudus. Kolga-Jaanis on küll uus ja uhke lasteaed, kuid ka seal on vahelduva eduga rühmad ikkagi täis ning raske on löögile pääseda. Maksimaalselt täidetud lasteaiarühm võib hea välja näha Exceli tabelis ja olla soodne vallaeelarvele, kuid lapse arengu ja heaolu seisukohalt pole sellised pilgeni täidetud rühmad midagi head.

Pealegi pole need naaberlasteaiad sugugi kiviga visata. Leie on paljudele ideaalses asukohas ning praegused lapsevanemad on selle lasteaia valinud põhjusega – alternatiiv Kalmetul ja Kolga-Jaanis on ju kogu aeg olemas olnud.

Leie puhul räägime siiski rohkem kui pooleldi täidetud lasteaiarühmast. Seaduse järgi on liitrühmas kuni 18 last, Leies on aga praegu lapsi nimekirjas kümne ringis. Isegi kui sügisel läheb osa lapsi eelkooli või päris kooli, on piirkonnas piisavalt väikseid lapsi, et need kohad täita. Kui vaid avaldusi vastu võetaks. Muidugi ei tohi unustada, et nii laps kui ka lapsevanem vajab kindlustunnet – lasteaeda, mis saab tegutseda rahus, ilma et peaks igal aastal sulgemist kartma.

Lahendusi on vallale varemgi välja pakutud. Selleks et Leies oleks kindla tulevikuga lasteaiarühm, ei pea kulutama miljoneid, isegi mitte sadu tuhandeid eurosid. Võimalus on näiteks moodullasteaed, aga ka korterlasteaed. Lasteaia sisu saab ju hõlpsalt ringi kolida, selleks pole vaja lisakulutusi teha. Võimalused on olemas, aga selle asemel et neid rakendada, leitakse vaid vabandusi.

Lasteaiarühma allesjäämiseks on kõik olemas: lapsed, kes lasteaeda vajaksid, vanemad, kes soovivad oma lapsi Leies hoida, kogukond, kellele on lasteaia tegevuse jätkumine oluline, ettevõtted, kelle töötajatele on kohalik lasteaed boonuseks. Aga mida pole, on vallavõimu tahe. Kas suudetakse kordki Leie kandi rahvast kuulata või jäävad meie hääled hüüdjaks kõrbes?

 

Tuuli Tolmov, Viljandi vallavolikogu liige (EKRE)