Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Spetsialist: tehisaru võib inimkonna peagi hävitada

-
25.02.2024
Mees töötab trimmeriga maja ees, milles toimub konverents tehisaju teemal. Pilt on sümboolne.
© Scanpix

Tunnustatud tehisaru uurija Eliezer Yudkowsky hoiatab, et tehisaru võib juba järgmise kahe kuni viie aasta jooksul hävitada inimkonna. Intervjuus The Guardianile ütles USA teadlane, et tehisaru ülikiire areng ja selle jätkumine samas tempos kujutab endast inimkonnale eksistentsiaalset ohtu. Intervjuus väitis Yudkowsky, et „mässumeelsete ja iseteadlike masinate tõttu on varsti kõik inimesed, keda me teame ja armastame, surnud”.

Aastaid tehisaru arengut ja kasutamist toetanud Yudkowsky on jõudnud hirmutavale järeldusele, et tehisarusüsteemid väljuvad peagi inimese kontrolli alt ja arenevad n-ö superaruks. Tema arvates võib selline stsenaarium teostuda juba järgmise kahe aasta jooksul.

Inimeste silmade avamiseks kirjutas Yudkowsky möödunud aastal kõigile tasuta kättesaadava artikli, milles nimetab viimaseks ja ainsaks võimaluseks tehisaru andmekeskuste hävitamist tuumarelva abil. Tema sõnul võib niivõrd äärmuslik meede osutuda vajalikuks, et päästa inimkond.

Yudkowsky ei ole oma apokalüptilise nägemusega sugugi üksi. Näiteks ka endine Briti sõjaväelane Alistair Stewart on protesteerinud tehisarusüsteemide arendamise vastu, kuna pelgab, et see võib viia inimkonna hävinguni. Stewart viitab ühele hiljutisele uurimusele, milles 16% tehisaru ekspertidest ennustab, et nende töö võib hävitada inimkonna. „Üks kuuest ennustab katastroofi,“ täheldas Stewart. „See meenutab vene ruletti.“

Samas on asjatundjaid, kes jäävad oma hinnangus mõõdukamaks, ehkki ka nemad on mures. „Ludiidite [masinapurustajad] tegutsemise aluseks oli keeldumise põhimõte, mis reaalses elus tähendab lihtsalt õigust ja võimet öelda ei asjadele, mis otseselt mõjutavad meie elu,“ ütles akadeemik Jathan Sadowski. Kirjanik Edward Ongweso Jr omakorda soovitab kontrollida põhjalikult iga uut tehisaru uuendust ja loobuda automaatsest eeldusest, nagu oleks tegemist progressiga.

Yudkowsky siiski kardab, et ajaaken tehisaru arendamise kontrollimiseks on kiiresti sulgumas. Tema sõnul on tehisaru inimkontrolli alt väljumise takistamiseks jäänud viiekümne aasta asemel heal juhul viis aastat. „Inimkonnal on võimalus langetada otsus ellujäämise kasuks ja see poleks nii väga raske,“ leiab Yudkowsky.

Allikad: The Guardian, Breitbart News