Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda on automaksu kehtestamise osas jätkuvalt kriitiline

-
27.02.2024
Lisaks tavainimeste hakkamasaamisele mõjutaks automaks ka ettevõtete konkurentsivõimet.
© UU

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda pöördus kriitiliselt Riigikogu rahanduskomisjoni poole seoses mootorsõidukimaksu seaduse eelnõuga, millega kehtestatakse 2025. aastast iga-aastane mootorsõidukimaks ning ühekordne registreerimistasu, mida makstakse sõiduautode ja kaubikute liiklusregistris registreerimise eest.

Kaubanduskoda on praeguses majanduslanguse olukorras vastu igale uue maksu, sealhulgas mootorsõidukimaksu kehtestamisele. Uue maksu kehtestamine vähendab ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet ega aita kuidagi välja tulla majanduslangusest, vaid töötab sellele eesmärgile vastu. Küsimus on seegi, kuidas mõjutaks uus maks inimeste toimetulekut ning millised mõjud sellele oleksid leibkondadele, kelle jaoks on sõiduauto kasutamine liikumisvabaduse oluliseks osaks.

„Mõistame, et mootorsõidukimaksu kehtestamise üks oluline eesmärk on suurendada riigieelarve tulusid, mis on seotud sooviga liikuda riigieelarve tasakaalu poole, kuid see eesmärk ei tohi olla ülimuslik ega tugineda püüetele koguda rohkem maksutulu läbi uute maksude kehtestamise. Lisaks valmistab meile muret, et uus maks ja registreerimistasu soovitakse kehtestada kiirkorras ning ettevõtete jaoks olulisi õigusloome ja maksupoliitika põhimõtteid eirates,“ toonitas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. (BNS)