Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Virtsa lendab ja rehvid põlevad: põllumehed protestivad Brüsselis põllumajandusministrite kohtumise ajal

-
27.02.2024
Traktorid Brüsselis
© Scanpix

Esmaspäevast EL-i põllumajandusministrite kohtumist Brüsselis saatsid võimsad põllumeeste protestid, kuhu olid kohale tulnud põllumehed Hollandist, Belgiast, Itaaliast ja mujalt. Samal ajal kogunesid protestijad ka Madridis, kus jätkusid Hispaania põllumajandussektori meeleavaldused. Põllumeestega ühinesid ka kalurid.

Hispaania pealinna tänavatele kogunes ligi 100 traktorit ja tuhandeid põllumehi ning kalureid, kes nõudsid maaelu austamist, toetamist ja tunnustamist. Kanti lippe ja plakateid kirjadega: „Meie lõpp tähendab teie nälga“ (sarnase kirjaga plakateid oli näha Brüsselis) ja „Ei Agenda 2030-le!“

Kalurid jagasid laiali üle 1000 kalmaarivõileiva, juhtides selle traditsioonilise Madridi suupiste abil tähelepanu kalastamise olulisusele. Kalurid nõuavad valitsuselt muu hulgas kala- ja mereandide käibemaksu alandamist, et suurendada kalatoodete tarbimist. Lisaks nõutakse kala- ja mereandide impordi piiramist Marokost.

Pea kogu Euroopas nõuavad põllumehed ebaausa konkurentsi lõpetamist, bürokraatia vähendamist ja koormavate keskkonnaeeskirjade lõdvendamist. Euroopa Komisjon on püüdnud näidata üles vastutulelikkust, seda suuresti hirmus, et põllumeeste protestid aitavad võimule nn paremäärmuslased. Seetõttu on osaliselt loobutud maa sööti jätmise nõudest ja lubatud liikmesriikidele kehtestada piiranguid odava vilja sissetoomisele Ukrainast. Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen teatas ka vaidlusi tekitanud seadusandluse tagasi võtmisest, millega sooviti vähendada pestitsiidide kasutamist poole võrra aastaks 2030.

Kuid esmaspäeval Brüsseli meeleavaldusel osalevate põllumeeste meelest ei ole need meetmed piisavad. Ühe osaleja sõnul ei taha nad lihtsalt mingeid purukesi. „Me tahame leiba, ja kui me leiba ei taha, siis tahame me pagaritöökoda,“ ütles Tijs Boelens. „Nii et see Euroopa peab lõpetama meie vaigistamise keskkonna- ja ühiskonnavastaste meetmetega. Ei, nad peavad toetama meid jätkusuutliku põllumajanduse arendamisel.“

Esmaspäevase meeleavalduse ühe korraldaja, põllumeesteühenduse Via Campesina esindaja sõnul oleks kõige olulisem ja lihtsam lahendus „erinevate keskkonnakaitsemeetmete lõpetamine, mis oleks igati vastavuses põllumajandusettevõtete vajadustega“. Ka bürokraatia vähendamine on oluline, kuid Via Campesina sõnul on see meede ilmselgelt ebapiisav.

Allikad: Financial Times, The European Conservative, Euronews