Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Esiorav mängib EKRE-lt pihta pandud ideedega poliittehnoloogilisi mänge

-
28.02.2024
Eestis elavatelt Vene kodanikelt hääleõiguse võtmine siinsetel kohalikel valimistel on juba ammu EKRE eesmärgiks olnud, sest sama seltskond valib ka Putinit Venemaa etteotsa.
© Scanpix

Reformierakond on tuntud sellega, et enda ebapopulaarsuse aegadel näppab ta võõraid ideesid ja mängib need lausa teiste vastu välja.

ERR kirjutab: “Kallas loodab Vene kodanikelt hääleõiguse äravõtmisel tuge ka Isamaalt ja EKRE-lt”. Endastmõistetavalt toetavad rahvuskonservatiivid Vene kodanike hääleta jätmist, sest see on nende endi algatus, ainult et Reformierakond ise on selles küsimuses kahtlane partner.

EKRE aseesimees Henn Põlluaas ütles teisipäeval ERR-ile, et tema erakond on kolmandate riikide kodanike valimisõiguse äravõtmist kohalikel valimistel taotlenud järjepidevalt ning esimese sellise eelnõu esitas Riigikogus juba 2017. aastal.

Kaja Kallas aga vingerdas alles jaanuaris: Postimees kirjutas siis, et “Peaminister Kaja Kallas (RE) selgitas eile Riigikogu infotunnis, et kuigi koalitsioon sooviks Vene kodanikelt valimisõiguse ära võtta võimalikult kiirelt, läheb sellega aega, sest vaja on muuta põhiseadust.”

Nii ka nüüd: peaminister Kaja Kallas tunnistas Põhjarannikule antud intervjuus, et Sotsiaaldemokraatliku Erakonna vastuseisu tõttu on valitsusliidul keeruline edasi minna Venemaa ja Valgevene kodanikelt hääleõiguse äravõtmisega kohalikel valimistel, kuid tuge loodetakse sellele plaanile ka Isamaalt ja EKRE-lt.

Reformierakonna motiivides on põhjust kahelda, sest nemad on lasknud põhja palju EKRE eelnõusid, näiteks: “Valitsus ei toetanud EKRE ettepanekut keelata Vene kodanikel Eestis kinnisvara osta (Postimees, 19. oktoober 2023)” või “Valitsuskoalitsiooni saadikud otsustasid putinistidele ja Ukraina ründamise toetajatele nende kultusobjekti pronkssõduri näol alles jätta.” (Uued Uudised, 16. jaanuar 2024)

Kui Reformierakond tahab nüüd ühe eelnõuga silma paista, ka siis mängib ta selle välja teistele solvavalt, kuigi nood on just ise seda algatust juhtinud. Oravate mäng on kahetine: kui EKRE toetab eelnõud, on ta teinud heateo Reformierakonnale; kui ei toeta, saab rahvuskonservatiive Vene kodanike kaitsmises süüdistada, manipulaatorid võidavad igal juhul.

EKRE on kindlalt selle poolt, et siinsed Vene ja Valgevene kodanikud Eesti seadusandlikke organeid valida ei saaks.

Uued Uudised