Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Navalnaja: Putini alistamiseks tuleb võidelda kogu tema kambaga. Eesti võimuerakonnad aga on seotud “vererahaga”

-
28.02.2024
Julia Navalnaja esinemas Müncheni julgeolekukonverentsil.
© Scanpix

Eesti ei ole Ukraina sõjas suutnud vältida skandaalseid vahejuhtumeid Vene suunal ja kõige patusemad selles osas on kolm võimuliidu parteid: Reformierakonna peaministri Kaja Kallase abikaasa osales suurema osa sõjaajast Vene-äris, Eesti 200 ja sotsid said Oleg Ossinovski kaudu annetusena Vene oligarhi Ališer Usmanovi “vereraha” ja mõnedki Eesti ettevõtted “kolivad” siiamaani ennast Venemaa avarustes. Just nendest rääkis kaudselt ka  mõrvatud Vene opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi lesk Julia Navalnaja, kes pidas kolmapäeval ettekande Euroopa Parlamendi täiskogu ees.

Navalnaja juhtis tähelepanu ka sellele, et ELi senised sanktsioonid ja piirangud ei ole Venemaa rünnakuid Ukrainas pidurdanud. Seepärast kutsus ta üles kasutama Kremli vastu varasemast erinevaid sise- ja välispoliitilisi lahendusi ning mõtlema sellest kui võitlusest organiseeritud kuritegevuse, mitte teistsuguselt meelestatud poliitiku vastu.

“Putini võitmiseks tuleb olla leidlik. (…) Järjekordne resolutsioon või varasematega sarnanevad lisasanktsioonid Putinit ei peata. (…) Ta ei ole poliitik, vaid maffiapealik, kelle kätel on palju verd. (…) Putini vastu saab võidelda üksnes talle lähedaste inimeste kaudu – tema sõprade, tentsikute ja rahanööre tõmbavate teiste mafioosode kaudu. (…) Te peate keskenduma Putini kuritegelikule kambale. Me kõik peame.”

Navalnaja sõnul tuleks diplomaatiliste nootide esitamise asemel keskenduda finantsmahhinatsioonide uurimisele. Mure väljendamise asemel tuleks otsida liikmesriikides Putini maffiaga koostööd tegevaid diskreetseid juriste ja pankureid, kes peidavad Putini ja ta sõprade raha jälgi. (BNS)

Eesti võimupoliitikud, sealhulgas peaminister Kaja Kallas, on oma Vene-suunalisi tegemisi järjekindlalt õigustanud. Ometigi on need just kõike seda, millele viitab Navalnaja.

Navalnaja räägib õigust ka selles osas, mis puudutab “nootide esitamist” ja “mure väljendamist” kui üsnagi lootusetut võitlusviisi. Ka Eesti Riigikogu teeb üha uusi Ukraina-teemalisi avaldusi, mis sisult on küll õiged, kuid midagi siiski ei muuda – küll aga võib nende liiga sage esitamine devalveerida nende kandepinda. Eestis näib sageli, et iga poliitik soovib esitada “omanimelist” avaldust.

Uued Uudised