Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

VIDEO I Rain Epler „Esimeses stuudios“: põlevkivielektri tootmise võimekust ei tohiks veel välja suretada

-
29.02.2024
Laadime sisu...

Opositsioonipoliitikud kritiseerisid kolmapäeva õhtul ETV “Esimese stuudio” energeetikadebatis kliimaministeeriumi. Debatis osalenud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna liige Rain Epler nimetas reformierakondlasest kliimaministri Kristen Michali väiteid absurdseteks.

“Kui lause algab sellega, et me toome teile odava elektri, ja lõpeb sellega, et me peame paarsada miljonit aastas selleks kulutama, siis see lause ise on absurdne,” ütles endine keskkonnaminister Rain Epler.

Epler ütles, et järgmise kümne aasta jooksul ei tohiks Eestis põlevkivielektri tootmise võimekust välja suretada ning tulevikus ei ole ilmselt tuumaenergeetikast pääsu. Tema sõnul ei tohiks tuule- ja päikeseenergiat eelisarendada.

“Me siin räägime maismaa, meri, päike, tuul – ükskõik kui palju me taastuvat teeme, me baaskoormuse peame kuidagi tagama. Ja kui siin eriti Reformierakonna liikmed kipuvad rääkima sellest, et me teeme hästi palju taastuvat ja siis tuleb elektriintensiivne toomine Eestisse, siis see tööstur küsib, millisest elektrist ma toodan siis, kui tuul ei puhu ja päike ei paista. See tähendab seda, kui sa suurendad neid võimsusi, mida sa tuulest ja päikesest tahad toota, siis sa pead baasi samamoodi suurendama. Ehitame topeltsüsteemi, kindlasti on kallim. Mina jätaks tuule ja päikese nii merel kui ka maal eelisarendamata ja läheks hoopis asjalikema elektritootmise viiside peale.”

Mullu oktoobris avaldas kliimaministeerium plaani, et Eesti 100-protsendiline taastuvelektri eesmärk aastaks 2030 on täidetav maismaatuuleparkidega, mille rajamist toetatakse kuue teravatt-tunni ulatuses elektritoodangule hinnagarantiid kehtestades, mille tase selgub vähempakkumistel.

Eelmise nädala neljapäeval aga kiitis valitsus heaks hoopis kulukama lahenduse, mille käigus antakse vähempakkumistel hinnagarantii märksa suuremale tootmismahule nelja pluss nelja teravatt-tunni ulatuses, millest osa on reserveeritud meretuuleparkide rajamiseks. Nende rajamine aga läheb elektritarbijatele ja ühiskonnale maismaaparkidest kallimaks. Meretuuleportfelli puhul maksaks elektritarbija aastas umbes 200 miljonit eurot rohkem kui samaväärse toodangu hübriidparkide puhul.