Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

EKRE esitas ebaõiglasele automaksu eelnõule ligi 300 muudatusettepanekut

-
29.02.2024
Automaksu vastane pikett

Riigikogu EKRE fraktsioon esitas inimestele kahjuliku automaksu eelnõule ligi 300 muudatusettepanekut. Kokku oli kolmapäeva pärastlõunaks automaksu eelnõule esitatud 825 muudatusettepanekut, Keskerakond üle 300 ning Isamaa fraktsioon üle 200 muudatusettepaneku.

Korduvalt automaksu vastu sõna võtnud Riigikogu rahanduskomisjoni liikme Siim Pohlaku sõnul on EKRE seisukohal, et Eesti inimesed maksavad juba autodega seotud kulude pealt niigi käibemaksu, kütuseaktsiisi ja riigilõive, seega on automaks, täpsemalt kaks maksu – auto Eestis soetamise maks ja auto omamise maks – ebaõiglased.

“Meie muudatusettepanekud on erineva sisuga, sealhulgas näiteks mitmete ühiskonnagruppide automaksust vabastamine. Lõppeesmärk on kogu EKRE fraktsioonil ühine – automaks peab ära jääma,” lausus Pohlak.

Automaksu eelnõu teine lugemine ei ole rahanduskomisjoni esimehe Anneli Akkermanni (Reformierakond) sõnul veel paika pandud.

Automaksu eelnõu esimese lugemise ajal läinud nädalal, korraldas EKRE parlamendihoone ees piketi, millest võtsid osa suur hulk rahulolematuid inimesi.

Viimase küsitluse andmetel ei toeta valitsuskoalitsiooni kavandatavat automaksu kolm neljandikku Eesti inimestest.

Valitsuse algatatud mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu näeb ette kehtestada alates 2025. aastast mootorsõidukimaks, mis hakkab koosnema kahest osast – iga aasta tasutav mootorsõidukimaks ning esmasel liiklusregistrisse kandmisel ühekordne registreerimistasu.

Eelnõu järgi on mootorsõidukimaksu eesmärk suunata inimest uue sõiduki soetamisel keskkonnasäästlikumat valikut tegema ja toetada vanade autode lõpuni tarbimist. Maks muudab sõiduautode soetamise ja omamise praegusega võrreldes 5–15 protsenti kallimaks.