Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme The Baltic Times’ile: meie oleme need, kes tajume kriiside eksistentsiaalset olemust

-
29.02.2024
Martin Helme
© UU

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees Martin Helme andis hiljuti pika intervjuu The Baltic Times’ile, milles ütleb, et elame väga põhjalikult muutuval ajal ja on väga raske ette näha, kuhu me välja jõuame.

Ajakiri The Baltic Times osutab usutluse sissejuhatuses, et seni Balti edukamal riigil Eestil on viimasel ajal olnud kehvad tulemused – peamised majandusnäitajad langesid rekordiliselt madalale, Venemaaga seotud skandaali sattunud peaminister Kaja Kallase toetus langeb, kuid ta keeldub tagasi astumast. Reformi- ja vasakpoolsete valijate seas oli küll juubeldus pärast edukat riigikogu valimist mullu kevadel, ent nüüd on Eestit tabanud kibedate pettumuste jada – tervete sektorite rahastamiskärped, rekordkõrge riigivõlg, kehvad põhimajandusnäitajad, mis on kehvemad kui naaberriikides Lätis ja Leedus, Eesti konsulaatide sulgemine New Yorgis ja San Franciscos. ja käegakatsutav mõra riigi mainele paljastus, kui peaminister Kallas andis laenu oma abikaasale, kes omab aktsiaid ettevõttes, mis jätkas oma äritegevust Venemaal pärast täiemahulist sissetungi Ukrainasse.

Martin Helme ütles selle peale, et poliitik ei tohi kunagi valetada: Reformierakond, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraadid valetasid valimiste eel valijatele, et nad makse ei tõsta. Aga nad tegid seda. Nad eitasid abieluseaduse muutmist, kuid toetasid homoabielusid. Ja kui rääkida Ukraina toetamisest, siis on paljastatud massiline eestlaste raha omastamine. Ja muidugi teie poolt mainitud skandaal, kus peaminister andis abikaasale oma raha, et rahastada tema Venemaaga seotud äri. Kallas oleks pidanud kohe ametist lahkuma, kuid ta klammerdus võimu külge trotsides avalikku arvamust ja hävitades Eesti mainet rahvusvaheliselt. Meil on olnud kogu Euroopa halvim majandustulemuste seeria, sealhulgas kahe ja poole aasta kõrgeim inflatsioon Euroopa Liidus. Seda loetelu võiks veel jätkata.

Küsimusele tema juhitava erakonna kohta vastas Helme, et EKRE on paremtsentristlik erakond, oleme rahvuslased ja konservatiivid. Seisame palju karmima immigratsioonipoliitika eest, eesti kultuuri ja meie ainulaadse keele säilimise ja edendamise eest. Me kaitseme traditsioonilist perekonda, oleme vastu LGBTQ propagandale. Mis puudutab keskkonnakaitset ja täpsemalt kliimamuutusi, siis me ei arva, et paanikaks oleks põhjust. Meie jaoks on hädavajalik rikkuse ümberjagamine, mitte lubada väga rikaste inimeste eliidil kogu raha kontrollida. Seisame sõnavabaduse eest, millest on saamas pakiline probleem mitte ainult Eestis.

Ukraina sõja teemadel ütles Helme, et EKRE on erakonnana olnud väga järjekindel ja toetanud Ukrainat tema vabadusvõitluses. „Siiski oleme väga kriitilised kahes võtmeküsimuses, mis puudutab praeguse valitsuse poolt Ukrainale antava abi käsitlemist. Esiteks on Eestisse vastuvõetud Ukraina põgenike arv meie elanike arvuga võrreldes väga ebaproportsionaalne. Tegelikult on Eesti üks suuremaid Ukraina immigrantide vastuvõtjaid. Pealegi pole kaugeltki kõik inimesed, kes väidavad end olevat ukrainlased, kuigi neil on Ukraina pass, pärit riigist – kahtlustame, et osa neist on Ukraina passiga venelased. Seega on venekeelne elanikkond viimase paari aastaga kõvasti kasvanud. Ma ei tea, kuidas saab Ukraina oma rahvast tühjaks saades sõja võita – riik on kaotanud olulise osa oma elanikkonnast, sedagi sunniviisilise väljarände tõttu.“
Helme jätkas: „Teine asi, mis meie erakonda tohutult puudutab, on meie suurtükiväe ja laskemoona ammendumine, millest peaaegu kõik oleme Ukrainale andnud. Oleme riigina peaaegu kaitsetud – desarmeerime end. Pingelist geopoliitikat arvestades on see vale. Kui me sellest valjult räägime, rünnatakse meid tigedalt, kuid ma jään oma sõnade juurde.“

Martin Helme lisas, et EKRE näeb end peamise jõuna, kes võitleb rahva eest.
„Meie oleme need, kes tajume kobarkriiside eksistentsiaalset olemust.“
Lisaks ennustas ta, et praegune valitsus, kes on kaotanud rahva usalduse, kukub sel kevadel, kuigi ta arvas, et kukub juba läinud aasta lõpus. Paraku nii ei läinud.
„Meie ees seisev demograafiline olukord on üks teravamaid küsimusi mitte ainult eestlastele, vaid ka paljudele teistele väiksematele ja palju suurematele rahvastele nagu Itaalia ja Saksamaa. Küsimus on, kas õnnestub meil muuta demograafilisi suundumusi või asenduvad kohalikud elanikud näiteks Aafrikast või Aasiast pärit inimestega, kes on ajalooliselt ja kultuuriliselt võõrad,“ lõpetas Helme.

Vaata siit:

https://www.baltictimes.com/estonia_s_conservative_ekre_leader_martin_helme__we_are_living_in_a_very_profoundly_changing_time_and_it_is_very_difficult_to_foresee_where_we_will_end_up/