Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Kaja Kallase valitsemine mõjub riigile laastavalt: eelmisel aastal langes majandus kolm protsenti

-
01.03.2024
Stenbocki maja pole juba ammu riigimehi näinud.
© UU

Kaja Kallase, Reformierakonna ja tema puudlite valitsedes tulevad majandusanalüüsidest välja ainult halvad tulemused ja pidev majanduslangus, tõusevad vaid inflatsioon ja hinnad.

Statistikaameti andmetel vähenes sisemajanduse koguprodukt (SKP) möödunud aasta neljandas kvartalis võrreldes 2022. aasta sama perioodiga 2,7 protsenti, jooksevhindades moodustas SKP viimases kvartalis 9,9 miljardit eurot – kokku langes Eesti SKP 2023. aastal kolm protsenti, jooksevhindades oli SKP 37,7 miljardit eurot.

Statistikaameti rahvamajanduse arvepidamise tiimijuhi Robert Müürsepa sõnul püsis kogu aasta vältel Eestis laiapõhjaline majanduslangus. „Positiivselt panustanud tegevusalasid oli vähe ja majanduses suuremat rolli omanud tegevusalad kogesid pigem langust. Aasta arvestuses tulid suurimad positiivsed panused kaubandusest ja kinnisvaraalasest tegevusest, negatiivsed info ja side tegevusalalt. Viimane oli aga aasta teises pooles juba positiivse mõjuga,“ selgitas Müürsepp.

Neljandas kvartalis olid suurima positiivse panusega tegevusalad põllumajandus, metsandus ja kalandus ning kaubandus. Energeetika, töötlev tööstus, kutse-, teadus- ja tehnikaalane tegevus ning veondus ja laondus püsisid selgelt languses. Ehitussektori panus oli samuti negatiivne, jätkates poolteist aastat kestnud trendi.

Müürsepp sõnas, et nii laiapõhjalist majanduslangust pole Eestis olnud alates kinnisvaramulli lõhkemisest. „Ka koroonakriisi aastal oli rohkem positiivse mõjuga tegevusalasid kui lõppenud 2023. aastal. Nõrkade reaaltulemuste põhjuseks on viimasel kahel aastal olnud kiire hinnakasv, mis on jätnud oma jälje kõigile tegevusaladele,“ nentis Müürsepp. (BNS)

Lisatud BNS-i 1. märtsi uudised.

Luminor: Eesti majandus on jätkuvalt tugevas languses.

Citadele pank alandas Eesti 2024. aasta SKP kasvuprognoosi.

Eurostat: Eesti inflatsioon oli veebruaris ikka üks euroala kiiremaid.