Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Eesti homod saavad nüüd loovutada verd teistega võrdsetel alustel. On see meditsiiniline või ideoloogiline otsus?

-
01.03.2024
Meditsiiniline otsus homode vereloovutamise lubatavuse kohta tehti samaaegselt poliitiliste ja ideoloogiliste otsustega homoagenda toetuseks.
© Scanpix

Möödunud aasta lõpus võeti vastu nn homoseadus, aasta algusest võivad geid abielluda ja nüüd lõpetati neile kehtestatud piirangud vere loovutamisel – ilmselgelt on meditsiin pandud toetama ideoloogilisi ja poliitilisi otsuseid.

BNS vahendab: “Reedel muutuvad kõigis Eesti verekeskustes doonorite valikukriteeriumid ja piirangud, nüüdsest saavad verd loovutada homoseksuaalsed mehed võrdsetel alustel heteroseksuaalsete doonoritega.”

Neid piiranguid ei kehtestatud ilmaasjata, selle taga polnud homofoobia, vaid riskifaktorid ehk geide intiimsuhete omapärad. BNS vahendab absurdselt õigustavat infot: “Saadud riskianalüüsi tulemused näitasid, et homoseksuaalsete meeste lisandumisel veredoonorite populatsiooni jääkrisk küll teatud määral kasvab, kuid verega edasikanduvate viiruste HIV, HBV ja HCV üldine riskihinnang sellest ei muutu. Näiteks Eesti oludes on mitmeid kordi suurem tõenäosus surra autoõnnetuses ja saada pihta välgunoolega, kui saada vereülekandel aknaperioodis olev HIV, HBV, HCV nakkus.”

See viimane võrdlus on küll täiesti näpuotsast imetud ja seetõttu halenaljakas. Muide, sama “argumenti” kasutati ka siis, kui Eesti kaitseväelased Iraagi missioonile suunati – tõenäolisem olevat surma saada Tallinn-Tartu teel liiklusõnnetuses kui Iraagi sõjas. Aga kaotused olid väga valusad.

Õigustuses räägitakse ka sellest, kuidas Eesti Transfusioonmeditsiini Selts olevat “koostöös verekeskusega viinud läbi Euroopa Meditsiiniagentuuri metodoloogial põhineva riskianalüüsi, mis arvestas verega edasikanduvate nakkuste esinemist hinnatavas rühmas  ning verekeskustes doonorite uurimiseks kasutatavate uuringumeetodite tundlikkust ja spetsiifilisust.” Samuti olevat maailmas muudetud seksuaalse riskikäitumise kriteeriumeid veredoonoritel.

Päris kindlalt on tegu ideoloogilis-poliitilise otsusega, millele viitab ka ajastus. On kurb, kui meditsiin sellele survele allub. Hiljuti julges massimeedia tunnistada, et nn ahvirõuged on geisuhte-keskne haigus, kuid varsti ilmselt “mõeldakse ümber” ka selles osas.

Ideoloogia on seda teemat juba pikalt mõjutanud. Kui Ameerika Psühhiaatrite Liit ja Ameerika Psühhogoogide Liit eemaldasid homoseksuaalsuse hälvete nimekirjast vastavalt aastatel 1974 ja 1975, siis süüdistati neid just ideoloogilises lähenemises – Vietnemi sõja taustal toimusid Ameerika ühiskonnas erinevad marksismist mõjutatud “revolutsioonid”, sealhulgas seksrevolutsioon, mille järel lasti vabaks kõik seni ebanormaalseks peetud suunitlused, ja see survestas kogu ühiskonda vabameelsusele.

Seega siis võitis ideoloogia ja kaotas meditsiin. Võitis homoagenda ja kaotas turvalisus.

Uued Uudised