Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Martin Helme: “Meid valitseb vene rahast läbi imbunud maffia, kes teeskleb end olevat Eesti Vabariik”

-
03.03.2024
Martin Helme

Kui kellelgi oli veel vaja tõestust, et reformierakondlik “õigussüsteem” töötab omade huvides laitmatult, siis, palun, siin see on – prokuratuur lõpetas uurimise Swedbanki rahapesu teemal

Seejuures ütleb asja menetlenud prokurör Sigrid Nurme ilusasti, et “ehkki tõenditega tuvastati pangas toimunud rahapesule viitav tegevus ja rikkumised, pole raha kuritegeliku päritolu kohta tekkinud kahtluste tõendamiseks võimalik lisatõendeid koguda.” Sest eelkuritegu toimus Venemaal ja Venemaaga õiguskoostöö on lootusetu. Muidugi on.

Seda teadis prokuratuur juba siis, kui ta avalikkusele puru silma ajamiseks ja meelepaha rahustamiseks uurimist alustas. Ja hoolimata sellest, pandi uurimine püsti, keskendudes mitte rahapesuvastaste reeglite rikkumisele pangas, vaid sellele, et neil õnnestub tuvastada Venemaal toimunud eelkuritegu ja see siis Eestis ära menetleda. Ette läbikukkumisele määratud eesmärk, mis võimaldab teha nägu, et näe, me ju uurisime, lihtsalt käed jäid lühikeseks. Ja samas rohkem teemat mitte torkida.

Ometi oleks võinud keskenduda rikkumistele Eestis tegutsenud pangas. Nii Euroopa Liidu kui ka Eesti enda reeglid võimaldanuks siin karistada küll ja veel. Seda aga ei tehtud. Nüüd saab rahulikult selle teema lõpetatuks lugeda ja öelda, et polnudki nagu väga midagi…

Selle kõige taustal tahaks meelde tuletada seda hullumeelset ja hüsteerilist undamist, mida reformierakondlased oma ajakirjanduslike holoppidega kuude kaupa eetrisse paiskasid, kui ma rahandusministrina käivitasin eriprojekti rahapesu uurimiseks. Vaadake vanu lehelugusid ajast, kui Jürgen Ligi riigikohtu terminoloogiat kasutades kuritarvitas oma õigusi riigieelarve kontrolli erikomisjoni juhina Louis Freeh´d laimates. On tähelepanuväärne, et just siis, kui Freeh’ meeskonnal tekkisid vilepuhujad Swedbankis, läksid ligid, kelomehed, roonemaad täiesti pöördesse ja hakkasid märatsema. Ja on sama tähelepanuväärne, et üks esimesi asju, mida Kaja Kallase esimene valitsus tegi, oli lõpetada õigusabi leping rahapesu uurimiseks ning sisuliselt ära solkida koostöö USA-ga rahapesu teemal, saates sinna koostööd tegema Indrek Tibari, kes oli rahapesuvastase võitluse juht Swedbankis ajal, kui seal toimus kõige suurem rahapesu (sic!).

Tulemuseks oli kõige muu kõrval ka see, et me ei saanud mingit sisulist osa trahvirahadest, mis pankadele on tehtud. Isegi see pisku, mis meile lubati, on minu teada tänaseks ikka veel meile välja maksmata.

Meid valitseb vene rahast läbi imbunud maffia, kes teeskleb end olevat Eesti Vabariik.

 

Martin Helme: Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna esimees