Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Varro Vooglaid: valitsus pühendab ennast mitte ametivande kohaselt rahva, vaid hoopis pankade heaolule

-
04.03.2024
Varro Vooglaid.
© UU

Esmaspäeval vastas peaminister Kaja Kallas Riigikogus arupärimisele pankade liigkasumi ajutise maksustamise kohta ning tema vastuste osas kriitiline EKRE fraktsiooni saadik Varro Vooglaid paljastas valitsuse otsuste tegeliku tausta.

“Mäletatavasti möödunud aasta kevadel, mälu järgi oli see maikuus, esitasime me Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni poolt eelnõu Leedu eeskujul ajutise pangamaksu kehtestamiseks sellisel viisil, et väljapakutud lahenduse kohaselt oleksid pangad maksnud solidaarsusmaksu tulenevalt sellest asjaolust, et euribor on olnud väga kõrge ja selle tõttu on ühiskonnast nii kodanikelt kui ka ettevõtetelt riisutud kokku meeletu kasum – circa 150 miljonit eurot rohkem.

Nagu me teame, aasta lõpuks pankade kasum kujuneski ligi miljardi euro suuruseks – 940 miljonit eurot. Ehk siis sellest 940 miljonist, mis kasumit saadi, oleks makstud 150 miljonit ära solidaarsusmaksuna. Rõhutan, sellest erakorralisest tulust, mis on saadud ilma igasuguse nendepoolse tulemusliku tööta. See ei ole kasum, mis on tekkinud selle tõttu, et nad on ise teinud tohutult pingutusi, mingi innovatsiooni või mõelnud välja mingisuguse uue lahenduse, mis oleks toonud, vaid lihtsalt see raha tuli neile kätte selle tõttu, et tõsteti euribori Euroopa Keskpanga poolt.

Valitsuskoalitsioon oli sellele täiesti ühemõtteliselt ja selgelt vastu: mitte mingil juhul seda plaani ei saa me toetada. Samaaegselt andis valitsus ise Riigikogu menetlusse tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu, millega teatavasti tõsteti tulumaksu 20%-lt 22-le. Mäletate, eelmise kriisi ajal tõsteti 18-lt 20-le ja öeldi, et see on ajutine, see 20. Tuli välja, et oligi ajutine, nüüd tõstetakse veelgi kõrgemale, selle asemel, et tagasi viia sinna, kus ta enne oli.

Ühe seadusemuudatusena kaotati ära selle eelnõuga ka täiendav tulumaksuvabastus laste pealt. Usaldusega seotuna rammiti see siit Riigikogust läbi nagu paljud teised eelnõud. Aga millest ei ole tahetud rääkida, on see, et mis on selle laste pealt täiendava tulumaksuvabastuse kaotamise rahaline väärtus. Selle rahaline väärtus prognooside kohaselt saab olema umbes 170 miljonit eurot. Ehk lastega peredelt otsustas valitsus võtta ära 170 miljonit eurot.

Nüüd pange see kõrvuti asjaoluga, et pankadelt, mis, veel kord olgu öeldud, riisusid eelmisel aastal 940 miljonit kasumit, keelduti kategooriliselt võtmast ära täiendava maksuna 150 miljonit. Ja minu meelest on see selline infokild, mis räägib meile väga palju selle kohta, kus on selle valitsuse prioriteedid, kelle huvide eest Eesti ühiskonnas tegelikult seistakse.

Tuletan meelde, et kui valitsus astus ametisse, siis nad andsid vande, kus muu hulgas ütlesid: tõotan pühalikult jääda ustavaks Eesti Vabariigi põhiseaduslikule korrale ning pühendada oma jõu Eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele. Kõik see toimub olukorras, kus Eestis on teatavasti 100 aasta kõige madalam sündide arv. Mitmed aastad järjest on tulnud uued negatiivsed rekordid, sel aastal tuleb ilmselt uus negatiivne rekord. Ja ma kordan, selle asemel, et maksustada täiendavalt pankasid 150 miljoni euroga olukorras, kus nad on teeninud miljardi kasumit, plahvatuslikult mitmekordistanud oma kasumi tänu euribori tõstmisele, ütleb valitsus: ei, ei, ei, meie arvates tuleks see raha võtta ära hoopis lastega peredelt.

Minu meelest ei ole siin võimalik teha mitte mingisugust muud järeldust, kui see, et valitsus ei tegutse reaalselt oma ametivande kohaselt, ei pühenda reaalselt oma jõudu Eesti rahva heaolu ja tuleviku kindlustamisele, vaid lähtub eesmärgist teenida sootuks teiste huvigruppide huve ja heaolu. Antud juhul me näeme, kuidas seistakse mitte selle eest, et kaitsta oma rahvast pankadepoolse riisumise eest, vaid kaitstakse panku selle eest, et keegi ei saaks takistada rahva riisumist. Sellisest valitsusest tuleb Eesti rahval vabaneda nii pea kui võimalik.”