Rahvuskonservatiivne uudiste- ja arvamusportaal
Saada vihje: info@uueduudised.ee

Brüssel seob taasterahastu andmise Poolale äärmusliberaal Tuski poolt ühiskonnas tehtava „puhastustöö“ efektiivsusega

-
05.03.2024
Äärmusliberaal Donald tuski on nimetatud ka Poola Hitleriks ja Quislingiks.
© Scanpix

Poola uus liberaalne valitsus võib sel nädalal rõõmustada, kuna Euroopa Komisjon kiitis hiljuti heaks varasemalt külmutatud 137 miljardi suuruse abipaketi vabastamise. Kriitikute sõnul kujutab rahasüst poliitilist eeskostet Poola liberaalsele režiimile, mis tegeleb opositsiooni jõhkra piiramise ja vaigistamisega. Digi- ja roheinvesteeringute egiidi all jagatav 137 miljardit eurot on väga suur summa, eriti kui pidada silmas, et Poola aastane riigieelarve on 115 miljardit eurot.

Euroopa Liit tegelikult isegi ei varja oma kallutatust ja on öelnud otse välja, et toetus on seotud „horisontaalselt soodustavate tingimustega“, vajadusega reformida Poola institutsioone (sh kohtusüsteemi) ja kohustusega edendada LGBT-agendat.

Möödunud nädalal toimunud Euroopa Komisjoni volinike kohtumiselt lekkinud dokumendis (mida on näinud veebiportaali The European Conservative ajakirjanikud) väljendasid ametnikud avameelselt oma poliitilisi eelarvamusi ja sidusid abipaketi otseselt Tuski võimekusega puhastada Poola institutsioonid, eriti aga kohtusüsteem, konservatiividest. Dokumendis märgiti, et ehkki EL on Varssavi uue poliitilise suuna üle väga rõõmus, tuntakse Brüsselis siiski endiselt muret PiS-i institutsionaalse mõjuvõimu pärast, eelkõige vanemate konservatiivsete kohtunike pärast.

Poola konservatiivse Õiguse ja Õigluse (PiS) partei europarlamendiliige Anna Zalewska kommenteeris EL-i rahaeraldamise otsust, öeldes et Poolale ettenähtud taastefondi vahendite varasema külmutamise eesmärk oligi aidata võimule Donald Tusk. Teine PiS-i saadik, Bogdan Rzońca, aga kirjutas sotsiaalmeediaplatvormil X, et Brüsseli poolt võetud laenude intressimaksed võivad tuua Poolale kaasa tõsiseid probleeme.

Veidi alla poole eraldatud rahast on seotud koroonapandeemia aegse taastefondi rahastusega, mida Brüssel hoidis kinni Poola konservatiivide poolt läbiviidud kohtureformi tõttu. Sel ajal muretsesid liberaalid, et Poola võtab täielikult üle Ungari rahvuskonservatiivse poliitika.

Euronewsile anonüümse kommentaari andnud Brüsseli ametnik mainis, et ehkki Brüssel on Tuskiga väga rahul, tuleb Poola uuel valitsusel EL-i ootuste rahuldamiseks teha senisest väga palju rohkem, eriti just institutsionaalse „puhastustöö“ läbiviimisel. Ta lisas, et vajadusel on EL-il olemas kõik hoovad rahavoo uuesti peatamiseks.

Möödunud aasta lõpus sai Poolas võimule eurofiilne Donald Tusk, kelle moodustatud vikerkaarevärviline valitsus ei ole raisanud aega ning peatas kõigepealt saated Poola rahvusringhäälingus, alustas seejärel kiiresti koolide õppekavade muutmist ja vangistas kaks PiS-ile lojaalset parlamendisaadikut.

Viimase aasta jooksul on EL-i autoritaarne suhtumine liikmesriikidesse üha süvenenud. Jaanuaris lekkisid avalikkuse ette plaanid hävitada Ungari majandus, kui Orbani juhitud valitsus ei muuda oma seisukohti Ukraina EL-iga liitumise küsimuses.

Allikas: The European Conservative